Geen wilde aanvalsdrang meer

WK-KWALIFICATIE | Bondscoach Blind lijkt te hebben geleerd van zijn valse start, vorig najaar. Hij wikt, weegt en schuift, zoals vereist bij het weinig meer dan modale Oranje.

Ruim een jaar na de fatale 3-0 nederlaag bij Turkije, de officieuze uitschakeling al voor het EK in zijn tweede interland, filosofeerde bondscoach Blind gisteren op verzoek over moderne voetbaltactieken. Er viel uit op te maken dat hij zich er meer door laat leiden dan in zijn rampzalige eerste dagen, waarin hij met Oranje niet alleen in Turkije met open linies de ondergang tegemoet was gegaan.

Vorige maand paste Blind, van oudsher aanhanger van een speelwijze met vleugelspitsen, in het eerste WK-kwalificatieduel met Zweden (1-1) een variant toe, met middenvelder Sneijder op de linkerflank. De vraag was of hij vanavond in Rotterdam tegen Wit-Rusland niet weer zou toegeven aan de typisch Nederlandse reflex, waaraan ook hij zich al vaker schuldig maakte - zeker in de smadelijke laatste fase van het EK-traject.

Die reflex wilde jarenlang dat Nederlanders het liefst teruggrijpen op 'hun' systeem van vleugelaanvallers, als de tegenstander even minder van naam is, zeker in een thuiswedstrijd. "In een 4-3-3 systeem moeten er vrijheden zijn om af te wisselen, waardoor de tegenstander moet kiezen", zei Blind. Dat klonk toch anders dan de praktijk van het verleden, anders dan in die periode van vorig jaar, waarin slechts was bevestigd dat het oude systeem te statisch was geworden, en te kwetsbaar.

"Zo vaststaand als vroeger, dat zie je amper meer", legde Blind uit. "Toen ik bij Ajax kwam, was het simpel wat Cruijff als trainer wilde. Ik moest de bal aan Wouters geven en die aan Van 't Schip. Het liefst in twee contacten moest de bal bij hem zijn, en hij moest dan zijn man voorbij. Ik zou willen dat het nog kon, maar je moet nu inventiever zijn."

Dat mag erop duiden dat Blind wil vasthouden aan het systeem met één 'open' vleugel, en een zo stevig mogelijk middenveld, en daar zou veel voor te zeggen zijn. Blind heeft weinig reden om na de behoorlijke partij tegen Zweden te wisselen. De geblesseerde rechtsachter Janmaat vervangt hij waarschijnlijk door debutant Karsdorp, die aanvallend sterker wordt geacht dan Ajacied Veltman. Maar de al te wilde aanvalsdrang van voorheen zou onverstandig kunnen zijn.

Blind bediende zich gisteren van de gebruikelijke woorden om een tegenstander van Oost-Europese snit te karakteriseren: 'stug' en 'goed georganiseerd'. Wit-Rusland hield EK-finalist Frankrijk vorige maand op 0-0. Dat was al de zevende keer in de laatste negen interlands dat geen tegentreffer hoefde te worden geïncasseerd. Wit-Rusland is voor Nederland nooit een opponent voor monsterscores geweest, en met spelers van clubs als Bate Borisov, Dinamo Kiev en Rostov verschilt de kwaliteit op papier niet eens heel veel met die van Nederland.

Of er meer druk op deze wedstrijd ligt, werd Blind gisteren gevraagd, omdat maandag in Amsterdam tegen Frankrijk met weinig tot niets rekening mag worden gehouden. "Het is een cliché, maar de eerstvolgende wedstrijd is altijd de belangrijkste", sprak de bondscoach. "Tegen Zweden hebben wij onszelf tekortgedaan door de kansen niet te benutten, en daardoor al ligt er meer druk op deze wedstrijd."

Hij zat er desondanks weer rustig bij, Blind. Onverstoord maakte hij officieel bekend dat aanvaller Robben er in beide kwalificatiewedstrijden niet bij zal zijn, wat natuurlijk te voorzien was. In de ijdele hoop had hij zich niet laten meesleuren. "Het valt tegen, maar ook weer niet", zei hij.

In zijn twaalf interlands kon Blind slechts twee keer over Robben beschikken, vorig najaar tegen IJsland en Wales. Sneijder lijkt niet topfit, en ook daar sprak Blind realistisch over. "Een spierblessure is listig. Ik moet er rekening mee houden dat het niet zou gaan."

Het is bepaald niet het enige waarmee hij rekening moet houden, als coach van de weinig meer dan modale ploeg die Oranje is geworden. In het besef daarvan wikt Blind nu, hij weegt en hij schuift. Dat mag laat worden genoemd, maar welke coach is niet lerende, zei Van Basten ooit als bondscoach. Het is de vereiste houding, laat dat gesteld zijn, op de route die moet leiden naar de tweede plaats (achter favoriet Frankrijk) en de play-offs - met al het passen en meten dat daarbij zal horen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden