Geen werk voor Italiaanse jeugd

Werkloosheid onder jongeren liep afgelopen jaar verder op tot 37 procent

"Ik zoek me al drie jaar suf. Maar er is nauwelijks werk. En de weinige banen díe er zijn, gaan naar familieleden of vrienden van de werkgever." Luca Arienzo (24) is bedrukt. Hij heeft in Rome een filmopleiding gevolgd en zou graag tekenfilms maken. Maar die droom lijkt niet te verwezenlijken. Wat verder dan af en toe een tijdelijk baantje als ober, chauffeur of bouwvakker komt hij niet. "Ik woon nog bij mijn ouders, omdat ik vaak maanden achter elkaar niets verdien. Ik denk maar niet te veel na over mijn situatie, anders word ik depressief."

Luca is een van de vele jonge Italianen die geen werk kunnen vinden. Hun aantallen worden steeds groter: 37 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar is nu werkloos. In 2011 bedroeg de jeugdwerkloosheid 32 procent, in 2007 24 procent.

Francesco Pastore doceert economische politiek aan de Tweede Universiteit van Napels. Hij weet waardoor de jeugdwerkloosheid zo hoog is. "Het probleem zit 'm in de overgang van school naar de arbeidsmarkt. Onze opleidingen zijn enorm theoretisch. Ze voorzien niet in een stage, zoals in Duitsland bijvoorbeeld wel het geval is. In Italië hebben jongeren die hun opleiding hebben afgerond geen enkele praktijkervaring. Dat is funest."

Volgens Pastore doet de overheid bovendien helemaal niets om jongeren na hun opleiding te helpen bij het vinden van werk. Francesco Maria Gallo, manager bij uitzendketen Manpower in Milaan, beaamt dat. "Jongeren worden vol-le-dig aan hun lot overgelaten." Werkgevers doen daarnaast ook nog eens nauwelijks iets aan de scholing van hun tijdelijke krachten. Pastore: "Als een jongere al een baan vindt, leert hij niet door. Zo wordt hij nooit ergens een expert in."

Gallo van Manpower wijst de beschuldigende vinger ook naar de nog altijd gesloten beroepsgroepen: artsen, architecten, notarissen, apothekers, advocaten. "Als je kind bent van een advocaat, kan jij dat ook worden. Als je bent afgestudeerd in de rechten en kind bent van een pizzabakker, kom je er nooit tussen. Die beroepsgroepen beschermen zichzelf volledig." En solliciteren bij de overheid, waar vroeger veel jongeren terecht konden, is al jaren geen optie meer. Want daar heerst vanwege de bezuinigingen een bijna totale personeelsstop.

Dat de jeugdwerkloosheid nu zo snel oploopt, komt door de crisis. De Italiaanse economie krimpt al jaren, dit jaar met ruim 2 procent. Ook de werkloosheid onder ouderen stijgt en bedraagt nu 11 procent. Maar de crisis treft met name de jongeren. Als ze al werk hebben, zijn ze vaak de laatsten die bij een bedrijf zijn binnengekomen, en daarom gaan zij er als eersten uit. Het zijn de jongeren die tijdelijke contracten hebben: hun oudere collega's hebben veel vaker een vaste aanstelling. De jongeren zijn het makkelijkst te ontslaan.

De regering van Mario Monti heeft vorig jaar wetgeving geïntroduceerd die het voor werkgevers eenvoudiger maakt om vaste krachten te ontslaan en die het duurder maakt om iemand tijdelijk in dienst te nemen. Zo hoopt Monti dat de tweedeling - ouderen hebben een vaste baan, jongeren hebben een tijdelijke of geen baan - vervaagt en er meer mogelijkheden voor jonge werkzoekenden komen. Maar het effect van zijn maatregelen is nog niet zichtbaar.

Ondertussen is de belastingdruk wel gestegen en zijn ook de arbeidskosten gestegen, met als gevolg: nog minder banen. "Het is een gigantisch probleem. De jongeren zijn onze toekomst. Volgende maand zijn er landelijke verkiezingen, maar geen enkele partij heeft het hierover. Ik ben zeer pessimistisch", zegt Gallo.

De werkloze Luca Arienzo is dat ook. "Hier is geen werk. Hier sterf je van de honger. Toen ik een tijdje voor een autoverhuurbedrijf werkte, verdiende ik vijftig euro bruto per dag." Hij denkt steeds vaker aan emigratie. "Ik wil wel naar Australië, Zwitserland of Engeland. Want in Italië zijn mijn vooruitzichten om te huilen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden