Geen werk voor ex-bankpersoneel

uwv | Ontslagen bankmedewerkers komen nauwelijks aan een nieuwe baan, en zeker niet binnen de sector.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Mensen uit de financiële sector die hun baan zijn kwijtgeraakt, komen vaak moeilijk weer aan de slag. Slechts circa 40 procent komt binnen een jaar weer aan werk, weet uitkeringsorganisatie UWV. Gemiddeld over alle sectoren ligt dit op 65 procent. Mensen die in de financiële dienstverlening hebben gewerkt, zijn over het algemeen relatief oud, wat het vinden van een nieuwe baan lastig maakt.

De financieel specialisten en economen onder de 45 jaar maken de grootste kans op een baan. Bijna de helft lukt dat. Voor receptionisten en boekhoudkundig medewerkers is de toekomst een stuk somberder. Gemiddeld vindt niet meer dan 28 procent van hen binnen een jaar werk. En bij degenen die ouder zijn dan 45 jaar ligt dat perecentage rond de 10.

De financieel specialisten en economen die weer aan het werk komen, blijven meestal in hun sector - circa 27 procent vindt een baan bij een bank of verzekeraar. De rest maakt toch de overstap naar een andere branche, zoals naar een accountantsbureau of administratiekantoor. Ook worden veel oud-bankemployees uitzendkracht of ze beginnen voor zichzelf als zzp'er.

Als receptionisten en boekhoudkundig medewerkers werk vinden is dat bijna altijd in een andere sector. Zoals bij reclamebureaus, architectenbureaus, belastingconsulenten, in de telecommunicatie of bij woningbouwcorporaties. Ook voor hen is de nieuwe baan vaak uitzendwerk. Een vast contract is zeldzaam.

Nu de economie weer wat aantrekt, wordt de toekomst voor financieel personeel evengoed niet veel beter. Er gaan bij banken en verzekeraars de komende jaren nog veel banen verloren. Zo hebben onder meer ABN Amro, ING en Rabobank al aangekondigd duizenden banen te schrappen. Ook in omringende landen wordt flink gesaneerd in de branche.

Door de opkomst van bankieren via het internet loopt de werkgelegenheid in de financiële dienstverlening al jaren terug. Sinds 2008 gingen er in de sector al zo'n 41.000 arbeidsplaatsen verloren. Dat komt neer op een banenkrimp van 14 procent.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden