Geen weg terug voor Berlusconi

Miljardair, mediamagnaat en ex-premier wordt vanavond door Senaat uit Italiaans parlement gezet

ROME - Hij zal er vandaag niet bij zijn, wanneer de Italiaanse senatoren in de schitterende zaal vol rood pluche op hun stemknoppen drukken. Silvio Berlusconi wil niet dat er televisiebeelden zullen bestaan waarop de voorzitter van de Senaat hem verzoekt het parlement te verlaten. Want dat de miljardair en mediamagnaat, die zijn parlementaire carrière bijna twintig jaar geleden begon, zijn zetel verliest, vindt hij al vernederend genoeg.

Berlusconi, de 77-jarige leider van het centrumrechtse Forza Italia, zal de stemming in Palazzo Grazioli, zijn huis in het hart van Rome, afwachten. Buiten, voor zijn deur, zal hij waarschijnlijk tegen duizenden aanhangers roepen dat er in Italië 'een staatsgreep' wordt gepleegd, en dat het zetelverlies van een partijleider die door miljoenen Italianen is gekozen 'een politieke moord' is.

Vanavond zal de Senaat zo goed als zeker beslissen dat Berlusconi zijn zetel moet opgeven en zes jaar lang niet meer verkiesbaar mag zijn, als gevolg van diens veroordeling voor belastingfraude. De hoogste rechtbank van Italië gaf hem daar in augustus vier jaar celstraf voor. Een recente wet stelt dat iemand die meer dan twee jaar gevangenisstraf heeft gekregen, niet in het parlement mag zitten of komen. Vandaar dat de fracties van de verschillende politieke partijen ¿ na tijd rekken door Berlusconi's fractie ¿ nu tot actie overgaan en de ex-premier uit het parlement zetten. Berlusconi verliest dan zijn parlementaire immuniteit, terwijl een aantal nieuwe rechtszaken zich alweer aandient. Dat alles maakt Berlusconi woedend. Hij houdt vol niets te hebben misdaan. "Ik ben een voorbeeldig burger", beweerde hij maandag. De machtige politicus vindt het onverteerbaar dat een vonnis van de door hem zo gehate rechters zijn parlementaire loopbaan beëindigen. Eergisteren kwam hij nog met bewijzen aanzetten die volgens hem nieuw waren, en die zijn onschuld konden aantonen. En zaterdag heeft Berlusconi nog een wanhopige poging gedaan om gratie te krijgen van president Giorgio Napolitano. Tevergeefs.

De Italiaanse pers bracht deze dagen het gerucht op gang dat Vladimir Poetin, die maandagavond in Rome met de ex-premier dineerde, een oplossing voor diens problemen had gevonden. De Russische president zou zijn kameraad een diplomatiek paspoort willen geven. Berlusconi ¿ die zijn paspoort na het vonnis heeft moeten inleveren ¿ zou dan immuniteit genieten en ook kunnen vluchten naar, bijvoorbeeld, zijn villa in het Caraïbisch gebied. Het Kremlin deed dit verhaal gisteren af als 'pure fantasie'. Het zou ook niet de stijl van een vechter als Berlusconi zijn om er stiekem tussenuit te piepen. Hij wil vast in zijn land blijven, om zijn zakenimperium te blijven beschermen en om tot op het laatste moment (als het moet vanuit de gevangenis) macht en populariteit te behouden.

Omdat Berlusconi het de Democratische Partij, zijn coalitiegenoot, kwalijk neemt dat die vóór zetelverlies stemt, gaat hij met zijn Forza Italia vanaf nu oppositie voeren. Maar dat betekent niet dat de regering van Enrico Letta valt. Zo'n zestig centrumrechtse parlementariërs die onlangs uit Berlusconi's partij zijn gestapt, houden het kabinet vooralsnog overeind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden