Geen wedstrijd, wel selectie honkballers

Na een halve inning was de laatste wedstrijd van Oranje op de Haarlemse Honkbalweek over. Een dag later maakte de bondscoach zijn olympische selectie bekend.

De honkballers wachtte gisterochtend in hotel Haarlem-Zuid een zware gang. Na het ontbijt werden ze een voor een naar de kamer van bondscoach Robert Eenhoorn geroepen. Daar kregen ze te horen of ze door de selectie voor de Olympische Spelen waren gekomen.

Voor de een was het oordeel van de coach een bevestiging van een vermoeden, voor de ander een onverwachte surprise – aangenaam of juist niet. Teleurstelling en opluchting, berusting en blijdschap contrasteerden in de hotellobby waar na iedere terugkeer van een speler de contouren van de Peking-ploeg voor de wachtenden duidelijker werden. „Het is niet het leukste deel van mijn werk”, zei Eenhoorn. „Maar het hoort erbij. Het was vooral moeilijk omdat het allemaal prima jongens zijn. Je gunt ze het allemaal.”

Eenhoorn had in zijn afweging te maken met zeven instromers uit de Amerikaanse competitie die de honkbalweek in Haarlem niet hadden meegemaakt. Zij namen de plaatsen in van enkele loyale krachten die de afgelopen week nog voor de ploeg en ook voor hun eigen kansen hadden gevochten. Juist voor die spelers was de afwijzing hard.

De coach werkte bij zijn selectie geen ranglijst van boven naar beneden af, maar construeerde een ploeg met samenhang waarmee hij de beste kans ziet om in Peking zo ver mogelijk te komen. Hij moest daarbij teleurstellingen incasseren. Zo viel Hainley Statia af. De beoogde kortestop, die tijdens het WK van 2007 nog werd uitgeroepen tot ’beste verdediger van het toernooi’, blesseerde zich twee weken geleden aan de hamstring. „Ik heb twee keer moeten slikken toen ik dat nieuws hoorde”, treurde Eenhoorn.

Ook andere spelers, die goed in zijn ideaalplaatje zouden passen, zijn niet beschikbaar. Topper als Rick van den Hurk (Florida Marlins) en Wladimir Balentien (Seattle Mariners) krijgen van hun clubbazen geen verlof om voor het Nederlands team uit te komen bij zoiets triviaals als een olympisch toernooitje, terwijl de Amerikaanse major league volop draait. Eenhoorn: „Het is nu eenmaal een utopie dat iedereen mee kan die je in je hoofd hebt zitten.”

Wie had gehoopt in de wedstrijd om de vijfde plaats van de Haarlemse Honkbalweek de bondscoach nog te overtuigen, kwam zaterdag bedrogen uit. Na een halve inning tegen het Dutch Caribbean Team werd de wedstrijd afgelast. ’s Morgens had op het veld al tien centimeter water gestaan en de preparatie voor de wedstrijd met behulp van de Haarlemse brandweer was op zich al een wonder gebleken. Toen echter na drie Antillianen op de slagplaat de Caraïbische aanval was doodgelopen, illustreerde de zoveelste stortbui hoezeer deze 24ste editie van de HHW onder het neergutsende hemelwater te lijden heeft gehad.

„Het was de eerste dag dat onze aanval goed werkte”, was het cynische commentaar van Eenhoorn, die zijn spelers niet aan slag zag komen. Hij kenschetste daarmee het probleem van zijn ploeg die deze week aanvallend tekortschoot. „We zijn wel op de honken gekomen, maar hebben niet de kansen gepakt. Dat is afgestraft”, oordeelde hij. Zijn aanvallers kwamen in vijf wedstrijden slechts dertien maal over de thuisplaat, waarvan eenmaal vijf keer, tegen het Caraïbische team, de enige wedstrijd die gewonnen werd.

Over de verdediging was Eenhoorn beter te spreken. „We hebben het beste veldpercentage van het toernooi gehaald. De pitchers deden het goed. We moeten nu hard aan het werk om meer body aan de ploeg te geven”, aldus de manager.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden