Weblog

Geen water maar waterstof als opslag voor zonnestroom?

Er verschijnen steeds meer zonnepanelen op de daken. Wat doen we met de stroom die we in de zomer overhouden?

Overtollige kWh's van je zonnepanelen moet je niet gebruiken om water op te warmen, maar om waterstof te maken. Die suggestie, gedaan als reactie op eerdere weblogs van me, lijkt zo gek nog niet.

Zaterdag kwam ik tot de conclusie (na een echt leken-onderzoekje, dat wel) dat opslag van energie in een grote 'boiler' vol warm water (een zwembad in de kelder) niet echt zinvol was. Uit enkele deskundige reacties daarop maak ik op dat mijn gevoel klopt.
Bij die reacties zat ook een interessante link naar een alternatief. Op de website van Deutschlandradio staat een vooruitblik op auto's die in de toekomst misschien veel meer op aardgas gaan rijden. Groen aardgas welteverstaan. Gemaakt met behulp van zonnestroom en windenergie, waarmee je allereerst waterstof moet maken.
Dat deed me denken aan eerdere discussies over waterstof, bij onder meer een weblog van me uit augustus vorig jaar: Waterstofpanelen: twee (of álle) vliegen in één klap? Ook toen al dacht ik aan het maken van waterstof als opslag voor mijn zomerse stroomtoevloed. Je kunt met dat waterstof vervolgens in een brandstofcel in de winter weer stroom opwekken. Die techniek is al heel goed uitontwikkeld.

Stadsgas

Een groot nadeel van waterstof is echter dat het heel snel ontbrandt, om niet te zeggen ontploft, als het aan zuurstof wordt blootgesteld. Dus leek mij een waterstoftank in huis misschien toch wat eng. Maar, zo werd mij toen gesuggeeerd, je kunt het ook centraal doen. De zonnestroom wordt voor een heel dorp of hele stad ergens centraal benut om waterstof te maken, en daar wordt het gas dan ook opgeslagen en later weer gebruikt om stroom te produceren. Een beetje alsof je de oude gasfabrieken terughaalt in een modern jasje.
Zoals ik al eerder heb gemeld, ben ik betrokken bij een initiatief om in mijn woonplaats Bergen in Noord-Holland een eigen, heel groen energiebedrijf te stichten. Wie weet wordt zo'n moderne gasfabriek ooit een onderdeel van dit Bergen Energie.

Aardgas
Volgens het artikel op de site van Deutschlandradio kun je echter nog vrij simpel een stap verder gaan. Met waterstof en CO2 kun met methaan maken, zeg maar: aardgas. En ja, dan heb je plotseling een energiedrager waar we overal mee terecht kunnen!
De Duitse radiomakers komen met het idee omdat ze er auto's op willen laten rijden. Je hebt dan geen dure en zware accu's nodig om die auto's (indirect) op zonne- en windenergie te laten rijden. De techniek van gasmotoren is volgens het artikel bovendien ook enorm in ontwikkeling, zodat rijden op gas wel eens heel aantrekkelijk zou kunnen worden.
Je kunt het aardgas uiteraard ook voor tal van andere zaken gebruiken: huisverwarming, productie van kunststoffen, noem maar op. En ja, stroomproductie natuurlijk. Dan moeten we het gas wel goed kunnen opslaan, maar de gastanks daarvoor werden al bijna 200 jaar geleden uitgevonden.
Het mooie is dat je zo ook meteen de CO2 hergebruikt die je niet in de atmosfeer wilt laten komen. Al weet ik weer niet of het heel makkelijk is om CO2 in voldoende hoeveelheden uit de lucht te halen, of waar dan ook vandaan, om zo samen met waterstof aardgas te kunnen maken...


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden