Geen waarnemers OVSE bij verkiezingen Rusland

Europese waarnemers boycotten de presidentsverkiezingen in Rusland op 2 maart. Het bureau ODIHR van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft zich donderdag teruggetrokken. Volgens de Europese waakhond maken de omstandigheden het onmogelijk de verkiezingen te observeren.

Rusland vindt het „onacceptabel” dat de organisatie geen waarnemers stuurt.

De OVSE lag in de clinch met Rusland over het aantal waarnemers en het doel van de OVSE-missie. In eerste instantie mochten de waarnemers op 28 februari het land in met zeventig personen. Na onderhandelingen werd de missie uitgebreid tot 75 personen en mochten de waarnemers op 20 februari het land in. Bureau ODIHR eiste dat de waarnemers tenminste op 15 februari aan het werk konden.

Minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei voorafgaand aan de verklaring van de OVSE, dat Rusland geen ultimatum van de OVSE zou accepteren.„Zichzelf respecterende landen accepteren geen ultimatums”, aldus Lavrov. Volgens Lavrov had de 56-landen sterke OVSE op een onbeleefde manier geëist, dat de waarnemers een maand van tevoren Rusland in mochten.

In januari maakt Rusland bekend vierhonderd waarnemers uit te nodigen. Het bureau ODIHR had echter stevige kritiek op de „ongehoorde beperkingen” die de waarnemers opgelegd werden, onder meer over het tijdsbestek van hun bezoek. In december boycotten de waarnemers nog de parlementsverkiezingen.

De OVSE heeft de Russische Doema, de Russische Tweede Kamer, geïnformeerd dat de organisatie de uitnodiging om bij de verkiezingen aanwezig te zijn afslaat.

Rusland is een van de 56 landen die bij de OVSE is aangesloten. Westerse regeringen zien de observaties van de waarnemers van bureau ODIHR als de beste graadmeter of verkiezingen in voormalige Sovjetstaten eerlijk verlopen. Volgens functionarissen in Rusland wordt de organisatie gemanipuleerd door Westerse regeringen die de OVSE gebruiken als een manier om Rusland aan te vallen over mensenrechten.

De waarnemers van de Raad van Europa zijn vooralsnog wel van plan om bij de Russische verkiezingen aanwezig zijn. Van deze organisatie zijn 47 landen lid, waaronder Rusland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden