Geen vrouw in de top

Nederland en Japan hekkensluiters

Nederlandse bedrijven hebben nog altijd weinig vrouwelijke topmanagers. In negen van de tien gevallen zijn senior managers bij middelgrote en grote bedrijven in Nederland van het mannelijk geslacht.

Dat blijkt uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau Grant Thornton onder circa 6700 managers in de hele wereld. Zij werken bij bedrijven met 100 tot 500 werknemers en een omzet die minimaal 14 miljoen en maximaal 1,4 miljard euro bedraagt. Het percentage vrouwen (10) dat een hoge functie heeft in dat soort bedrijven is in Nederland erg laag vergeleken bij andere landen. Van de rijke landen scoort alleen Japan (9 procent) nog iets lager. Duitsland, Denemarken, Zwitserland scoren iets, maar niet veel hoger dan Nederland. Hetzelfde geldt voor de Vernigde Arabische Emiraten.

Heel anders is de situatie in Rusland en de Baltische staten die vroeger tot de Sovjet-Unie behoorden. In Rusland is 43 procent van de topmanagers vrouw. Van de financieel directeuren is zelfs 44 procent vrouw. Ook in Indonesië, de Filippijnen, China en Thailand worden hoge functies in het bedrijfsleven vaak vervuld door vrouwen. In China is dat 38 procent, in Indonesië zelfs 41 procent. In de eurozone als geheel is 23 procent van de hoge managementsfuncties in handen van vrouwen. Volgens Grant Thornton is dat percentage de laatste jaren nauwelijks gestegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden