Geen vrouw als bariton

Ze heeft een goeie stem, maar zo laag, dat ze in het universiteitskoor van Leeds af en toe met de bassen meezingt. Daar zijn ze dat gewend van Joan McDonough, maar op Windsor Castle, het buitenverblijf van Engelands koningin Elizabeth, vinden ze zo'n vrouw blijkbaar zo gek, dat ze haar niet eens een toontje hoger willen laten zingen: Joan solliciteerde op een vacature voor een bariton in het bijna 650 jaar oude kerkkoor van Windsor Castle, maar ze mocht niet eens voor een auditie komen. Niks geen discriminatie, besliste de kantonrechter: in de statuten van het koor, dat sinds de oprichting uitsluitend uit mannen bestaat, wordt gesproken van 'koorknapen' en dus hoeft het koor zich niets aan te trekken van de wet van 1975 die achterstelling op grond van sekse verbiedt.

Sinds castraten uit de mode zijn - de laatste zong in de Sixtijnse kapel en stierf ook in Rome, omstreeks 1920 - is een man met een 'vrouwenstem' zeldzaam. Vrouwen met 'mannenstemmen' zingen nog wel eens de mannenpartij mee, ook in ons land. Dirigent Hans van den Brand die zowel klassieke als lichte muziek uitvoerende koren leidt en tevens stafmedewerker is van de korenorganisatie FNK: “In verschillende gemengde koren met te weinig mannen zingen vrouwen als tenor. Je ziet ook wel eens mannen met zo'n hoge tenor dat ze alt bij de dames kunnen zingen, maar een vrouw als bariton moet wel een bijzonder lage stem hebben. Dat klinkt ook niet precies hetzelfde, zo'n stem heeft een ander timbre.”

Hoewel in de operawereld wel tien stemtypes in de sopranen worden onderscheiden, ziet Van den Brand een man daartussen niet zitten. Evenmin heeft hij van een vrouw tussen bassen gehoord en zelfs die Britse bariton is dus uiterst zeldzaam. Niemand moet zich dan ook laten misleiden door de vrouwelijke tegenhanger van de barbershop, sinds anderhalve eeuw samengesteld uit vier zingende mannen, ook al noemen de ladies in zo'n kwartet zich tenor, bariton en bas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden