Geen vrolijkheid rond jubileumtoernooi Neptunus

ROTTERDAM - Er hing gisteren een gelaten sfeer in het Neptunus Familiestadion. Daar startte het tiende World Port Tournament, waarover al een schaduw kwam te hangen voordat het begon.

Fred Troost

Vorige week overleed het 6-jarige zoontje van Robert Eenhoorn, bondscoach en voormalig speler en coach van Neptunus. Het jongetje kampte langer dan een jaar met een slopende ziekte.

In de honkbalgemeenschap maakte deze gebeurtenis diepe indruk. Juist omdat in zo'n relatief kleine sport iedereen iedereen kent, was het medeleven groot. Eenhoorns zoontje was er altijd bij, op tweede pinksterdag nog, in zijn door vader Robert uit New York meegebrachte Major League-tenue.

Persoonlijk leed overstijgt het belang van zoiets triviaals als honkbal. Eenhoorn had zich een paar weken geleden al tijdelijk uit zijn honkbalbesognes teruggetrokken omdat hij in de laatste dagen van zijn zoontje bij zijn gezin wilde zijn.

Gerard Vaandrager, voorzitter van de Stichting Rotterdam Baseball, liet vorige week op een persbijeenkomst blijken hoe de toen nog komende trieste gebeurtenis de organisatie beheerste: ,,De confrontatie met het leed van de familie Eenhoorn maakt het ons uitermate moeilijk om als organisatie van een jubileumtoernooi vrolijkheid uit te stralen.''

Toch ging het toernooi gisteren van start omdat nu eenmaal de wereld doordraait en dus ook wat daarin geprogrammeerd is. Eenhoorns tijdelijke absentie is opgevangen door het coachduo Davey Johnson en Hensley Meulens, die dinsdag samen vanuit de VS in Nederland arriveerden. Beiden zeiden 'ja' toen de honkbalbond hen benaderde en zullen ook na het WPT de nationale ploeg nog begeleiden op het EK en het olympisch kwalificatietoernooi in juli.

Johnson (60) heeft een indrukwekkende staat van dienst als speler (dertien jaar Major League) en coach. Zijn grootste prestatie was de winst met de New York Mets in de World Series van 1986. Als speler van de Baltimore Orioles nam hij in totaal tweemaal aan de Amerikaanse titelstrijd deel.

Hensley Meulens (36) produceerde op de Spelen van Sydney in 2000 de driehonkslag waarop drie Nederlandse spelers tegen Cuba over de thuisplaat kwamen. Die klap betekende voor Cuba de eerste en enige nederlaag ooit op een olympisch toernooi. De in Willemstad (Curaçao) geboren Meulens was op dat moment nog nooit in Nederland geweest. Dat kwam er pas veel later van. Vorig jaar nog nam hij met het Nederlands team deel aan de Haarlemse Honkbalweek.

Hensley BamBam Meulens (vijf jaar Major League en nu coach bij Baltimore Orioles) en Robert Eenhoorn hebben diep respect voor elkaar. Eenhoorn beval Meulens aan en Meulens kwam nu dat nodig was wegens ' de tragedie in onze honkbalfamilie'.

Het Nederlands team speelt vanavond tegen Connecticut zijn eerste wedstrijd. Johnson weet niet veel van de tegenstander: ,,Ik ken de namen. Ze trainen hard, maar ik heb ze nog niet zien spelen.'' Ook van de sterkte van het Nederlandse honkbal weet hij niets. ,,Ik ben hier nog nooit geweest; ik heb altijd gedacht dat Nederland in Noord-België lag.''

Het WPT zal komende week wel op gang komen. De zwarte rand van de openingsdag, één etmaal na de crematie, zal verbleken, maar bij velen binnen de honkbalgemeenschap zal het gevoel blijven knagen, dat er iets ontbreekt: een kleine jongen die er niet meer is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden