Geen vriend van de politie

„Zo, heb jij je vriendin bij je?", begint de rechter haast vaderlijk tegen de verdachte. De jongen (19) kijkt om naar de vrouw op de publieke tribune en antwoordt naar waarheid: „Zij? Zij is m’n moeder."

De verdachte zou agenten hebben beledigd, toen hij op de vroege ochtend van Nieuwjaarsdag stomdronken en liggend in een bosje werd aangetroffen. Tal van ziektes vlogen verbaal richting agenten: die van ’vuile tyfuslijers’ leek nog de minst erge. Ook riep de jongen: „Als jullie wisten wie m’n stiefvader is, zouden jullie je kop houden. Mijn stiefvader is een kamper, die maakt jullie af.”

De rechter zegt tegen de verdachte: „Dus als jij dronken bent, ga je allemaal rare dingen zeggen. Vooral tegen mensen met die uniformpjes aan. De politie is geloof ik niet je beste vriend. Dat ’kankergedoe’ roepen, dat is toch een beetje raar. Net als dat beetje bedreigen. Je maakt reclame voor je stiefvader als bewoner van een woonwagenkamp, een ’kamper’. Is hij ook gevaarlijk?”

Achter in de zaal glimlacht de moeder, een verzorgd uitziende vrouw, bij die vraag. De jongen ontkent stellig. „M’n stiefvader is niet gevaarlijk. Hij doet helemaal niks. Ik ben in elk geval helemaal niet bang voor hem. Ik weet echt niet meer wat ik allemaal heb geroepen. Ik was zo ontzettend dronken.”

De rechter vraagt hem naar zijn persoonlijke situatie. „Ik ben sjorder in de haven”, zegt de jongen trots. „Pas heb ik het diploma ’operationeel medewerker’ gehaald, in de haven kan me dat heel goed van pas komen. En ik heb een vriendin die heel serieus is.”

Schamper merkt de rechter op: „Hoe weet jij dat nou op jouw leeftijd?” De jongen laat zich er niet door uit veld slaan. „Ik ben gek op haar. Ze moet nog leren tot ze 21 is en dan is ze een soort ’voorman’ in de supermarkt. Ik woon gedeeltelijk bij haar en bij mijn moeder.”

Een door justitie aangeboden schikking van 275 euro, naderhand verhoogd tot 430 euro, heeft de verdachte niet betaald. „Mijn moeder helpt mij nog met mijn rekeningen, want daar ben ik geen ster in”, kent hij de oorzaak. „Die kwitanties zijn de mist ingegaan.” De officier van justitie vindt de feiten bewezen. Bij zijn eis refereert hij aan de eerder door justitie aangeboden schikking die hij ’bijzonder mild’ noemt en waaraan hij zich nu met enige tegenzin conformeert.

De advocaat zegt dat zijn cliënt, nadat hij destijds in zijn cel was ontwaakt, de politie meteen excuses heeft aangeboden. De raadsman vindt het vreemd dat de jongen vervolgens nog uren werd vastgehouden. De officier heeft hiervoor wel een verklaring. „Als jullie me nog niet vrijlaten, kunnen jullie beter opkankeren”, zou de verdachte hebben geroepen.

De rechter veroordeelt hem tot een boete van 275 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden