Geen vlees vandaag - Witlofsalade met artisjokbodems

Een feestelijke salade die het behalve als voor- of lunchgerecht ook uitstekend doet op een buffettafel. U kunt de (blik of pot) artisjokbodems vervangen door (blik of pot) asperges of gekookte peultjes.

Sonja van de Rhoer

Benodigdheden voor 4 personen:

4 struikjes witlof 4 (tros)tomaten 1 groene en 1 gele paprika 1 blikje artisjokbodems 12 olijven 2 hardgekookte eieren

Voor de dressing:

2 sjalotjes 1 teentje knoflook 3 eetl. zonnebloemolie 3 eetl. notenolie 3 eetl. azijn peper, zout 1 theel. mosterd

Maak de witlof schoon en neem de blaadjes van de struikjes. Snijd de tomaten in parten.

Maak de paprika's schoon en snijd ze in ringen. Laat de artisjokbodems uitlekken en snijd deze in vieren. Pel de eieren en snijd ze in plakjes.

Maak de dressing door de sjalotjes te snipperen. Pers de knoflook uit en vermeng ze met de overige ingrediënten. Bekleed een slaschaal met de witlofblaadjes, verdeel de tomaten, de paprika's, artisjokbodems, olijven en eieren op de witlof en schenk de dressing eroverheen.

Tip: neem eens een blauwe kaas- of een umerdressing.

Kaasdressing:

4 eetl. magere kwark of yoghurt 1 eetl. blauwe schimmelkaas (Roquefort, Danish blue e.d.) peper

Umerdressing:

3 eetl. umer 1 eetl. grapefruitsap 1 theel. fijne mosterd peper, zout, kerriepoeder fijngeknipt bieslook

Klop alle ingrediënten tot een homogene massa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden