Geen vlees is niet genoeg

Wat laat u staan om de wereld te redden, was de vraag van Jeroen den Blijker. Vlees, reageren diverse lezers, maar volgens anderen is er meer nodig.

JEROEN DEN BLIJKER

Geen keuze

Wat ik mis in allerlei voorstellen om de wereld te redden is de urgentie. Duidelijk is dat onze levenswijze onze (enige) wereld ten onder doet gaan. Als we echt de wereld als een leefbare wereld over willen dragen aan ons nageslacht is duidelijk dat we helemaal geen keuze meer hebben. En dan hebben we het allang niet meer over gezelligheid en summum van samenzijn. Er is geen tijd meer voor de lange adem. Ik ben niet hoopvol voor de toekomst. Als ik zo om me heen kijk gaan we uiteindelijk liever barbecueën dan een stap terug te doen.

Harmen Hart Amsterdam

undefined

Gemoedsrust

Dacht ik goed bezig te zijn voor een duurzame toekomst: kort douchen, carpoolen naar mijn werk, afval scheiden, led-lampen, apparaten met A-label, enzovoort. Blijkt dat dat alles in het niet valt bij het effect van het afschaffen van dierlijke producten in mijn menu. Ik wist dat niet, geen milieuorganisatie en geen overheid die daarvan reppen. Nu weet ik waarom dat zo is. De film 'Cowspiracy' opende mijn ogen en ik besloot veganist te worden. Red ik hier de wereld mee, nee natuurlijk niet. Maar ik heb gemoedsrust en nieuwe inspiratie en ontdek een wereld aan spannende recepten, zonder dierenleed en geweld tegen mens en planeet.

W. van Domburg-de Nie Huijbergen

undefined

Vanzelfsprekend

Wat laten staan om de wereld te redden? Het antwoord is voor mij simpel: alle niet-biologische producten, alle vlees uit de bio-industrie, alle niet MSC-gecertificeerde vis, al het voedsel dat van ver komt. Dit ervaar ik niet als iets moeilijks maar als iets vanzelfsprekends. Ik ben ook bereid insecten te gaan proeven. Ook voor mijn kleinzoon wil ik een mooie, vruchtbare aarde.

Wilma Bos Alkmaar

undefined

Reproductietaks

Het heeft even tijd nodig, maar waar wij ons in de afgelopen eeuw naar de rand van de ecologische afgrond hebben vermenigvuldigd, ligt de oplossing voor de hand. Programma's ontwikkelen en invoeren, die de wereldwijde bevolkingsexplosie op termijn weer in balans gaat brengen met de draagkracht van onze planeet. Eenvoudig zal dat niet gaan, want het kortetermijndenken van de wereldse en religieuze machthebbers mikt nog steeds op groei en aan de basis daarvan staan de in aantal explosief toenemende consumenten, die overigens met hetzelfde groei-gen behept zijn. Maatregelen in de voedingssfeer vertragen het lemmingengedrag slechts. Dus geen vleestaks, maar een reproductietaks.

Hennie J.A. Koopman Durgerdam

undefined

Winterkost

Niet alleen het eten van insecten en meelwormen moet op de agenda staan om de wereld te redden. Maar ook het slepen van voedsel vanuit alle hoeken van de wereld naar Nederland. Waarom moeten wij middenin de winter nog sperziebonen willen eten? Die worden in Egypte of Marokko geteeld, en dat gaat dan ook weer ten koste van de teelt van voedsel voor de plaatselijke bevolkingWaarom niet zo als vroeger de winterkost: spruitjes, boerenkool en hutspot?

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

undefined

Ook nog gezond

Vooral met een kleinere mondiale voetafdruk help je de wereld vooruit. Ga daarvoor meer plantaardig eten, zoveel mogelijk biologisch uit eigen regio, van het seizoen en zo min mogelijk verpakking. Koop niet te veel tegelijk, gebruik ook alles op tijd, zodat je zo min mogelijk voedsel verspilt. Het mooie is dat zo'n eetpatroon ook nog eens heel gezond is voor jezelf! Je kunt je eigen voedselvoettafdruk meten via www.voedselafdruk.nl.

Jan Juffermans Boxtel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden