Geen visumplicht meer voor Bosniërs en Albanezen

(ANP) Beeld
(ANP)

Bosniërs en Albanezen kunnen vanaf woensdag zonder visum naar landen van de Europese Unie reizen. De Albanese Premier Sali Berisha noemde het einde van de visumplicht 'het belangrijkste wapenfeit sinds de val van het communisme'.

De autoriteiten in beide landen hebben hun burgers echter wel op het hart gedrukt geen misbruik te maken van de nieuwe situatie. Toen Servië, Macedonië en Montenegro vorig jaar december dezelfde status kregen, gingen veel inwoners naar de EU om werk te zoeken of asiel aan te vragen. Berisha zei dat stricte controles van groot belang zijn om misbruik te voorkomen zodat burgers 'vrijelijk en in alle waardigheid' door Europa kunnen reizen.

De hoge vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië, de Oostenrijkse diplomaat Valentin Inzko, verwelkomde het einde van de isolering van de rest van Europa en benadrukte dat de regeringen aan veel eisen -opgelegd door de EU- moesten voldoen om het te verdienen. "Hetzelfde model kan nu worden toegepast op een hele reeks hervormingen die Bosnië en Herzegovina richting de Europese Unie zullen brengen", aldus Inzko.

Op een feestelijke bijeenkomst in Bosnië zei de minister van veiligheid dinsdag dat de burgers 'eindelijk vrij' zijn. Ook de aanwezigen zijn tevreden. "Ik ben erg blij dat ons eindelijk de vernedering wordt bespaard om bij westerse ambassades in de rij te staan om op vakantie naar Europa te kunnen", zegt Amra Hadziosmanovic.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden