Geen vingerafdrukken meer nodig voor ID-kaart

Een man geeft zijn vingerafdruk af voor een biometrisch paspoort.Beeld anp

Vanaf maandag 20 januari worden geen vingerafdrukken meer opgenomen bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart. Bij de aanvraag van een paspoort worden vanaf dat moment nog maar twee vingerafdrukken opgenomen in plaats van vier. De datum staat in een brief van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Onlangs riep de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, minister Plasterk nog op een oplossing te vinden voor mensen die weigeren hun vingerafdrukken te laten opslaan in hun paspoort.

Deze groep mensen weigert de afdrukken af te staan uit principiële overwegingen. Zij zijn bang dat persoonlijke gegevens in verkeerde handen terecht kunnen komen, waardoor kwaadwillenden bijvoorbeeld hun identiteit kunnen overnemen.

Uitgesloten van simpele handelingen
Volgens de Ombudsman worden deze mensen uitgesloten van het uitoefenen van simpele handelingen, zoals het openen van een bankrekening, afhalen van pakketjes of stemmen bij verkiezingen.

Ook de Raad van State is kritisch op de verplichte opname van de vingerafdruk. In september vorig jaar merkte de bestuursrechter op dat de verplichte opname in strijd kan zijn met het recht op privacy.

Met het afschaffen van de vingerafdruk voor de identiteitskaart zijn een aantal van deze obstakels weggenomen voor de vingerafdrukweigeraars. De vingerafdruk voor in het paspoort blijft verplicht.

Nieuwe tarieven
Vanaf 9 maart gaan de prijzen voor een nieuw paspoort en identiteitskaart omhoog. Een paspoort kost nu bij een gemeente maximaal 50,35 euro en zal straks voor mensen van 18 jaar en ouder 66,96 kosten. Waar de aanvraag van een paspoort dus fors omhoog gaat staat tegenover dat het paarse reisdocument 10 jaar geldig zal zijn in plaats van 5 jaar.

Een identiteitskaart gaat voor volwassenen 52,95 euro kosten. Dat is nu nog 41,90 euro. Met ingang van 9 maart wordt het tarief van de ID-kaart voor alle minderjarigen 28,36 euro.

 
Volgens de Ombudsman worden deze mensen uitgesloten van het uitoefenen van simpele handelingen, zoals het openen van een bankrekening, afhalen van pakketjes of stemmen bij verkiezingen.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden