Geen vervroegde vrijlating RAF-terroriste

(Novum/AP) - De tot levenslang veroordeelde RAF-terroriste Birgit Hogefeld, die inmiddels vijftien jaar vastzit, komt niet in aanmerking voor vervroegde invrijheidstelling. Een Duitse rechtbank heeft dat dinsdag bepaald. Hogefeld moet gezien 'de zwaarte van de misdrijven' nog minstens drie jaar zitten voordat een verzoek voor vervroegde vrijlating opnieuw in overweging wordt genomen.

De nu 52-jarige Hogefeld werd in 1993 gearresteerd en in 1996 schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de moord op een 20-jarige Amerikaanse militair, Edward Pimental. Hogefeld zou Pimental op 7 augustus 1985 hebben meegenomen uit een discotheek in Wiesbaden. Pimentals lichaam werd later aangetroffen in een stuk bos bij Wiesbaden. Hij was doodgeschoten.

Volgens het OM gebruikten RAF-terroristen Pimentals identiteitskaart om toegang te krijgen tot de Amerikaanse luchtmachtbasis Rhein-Main bij Frankfurt en daar een bom te plaatsen. Een explosie op de parkeerplaats van de basis kostte op 8 augustus 1985 twee Amerikaanse militairen het leven; 23 personen raakten gewond.

Eerder dit jaar wees de Duitse president Horst Köhler al een gratieverzoek van Hogefeld af. De advocaat van Hogefeld beriep zich op Hogefelds goede gedrag in de gevangenis en het feit dat zij zich distantiëerde van het gebruik van geweld voor politieke doeleinden.

Een ander RAF-lid, Eva Haule, kreeg vorig jaar gratie nadat zij 21 jaar van een levenslange straf had uitgezeten. De rechtbank oordeelde in het geval van Haule dat zij niet langer een risico voor de maatschappij vormde.

Behalve Hogefeld zit van de harde kern van de RAF nu alleen nog Christian Klar vast. Klar werd eind 1982 gearresteerd en veroordeeld wegens moord op in totaal negen personen, onder wie procureur-generaal Siegfried Buback, bankpresident Jürgen Ponto en de voorzitter van het verbond van werkgevers, Hans-Martin Schleyer. Hij kreeg zes maal levenslang plus vijftien jaar en moet nog tot minstens begin 2009 zitten voordat hij in aanmerking komt voor vervroegde invrijheidstelling.

In Duitsland zitten tot levenslang veroordeelden vaak minder dan twintig jaar van hun straf uit. Vervroegde vrijlating is voorwaardelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden