Geen vervroegde verkiezingen in België

Charles Michel blijft aan als demissionair premier van België tot de al geplande verkiezingen in mei  Beeld AP
Charles Michel blijft aan als demissionair premier van België tot de al geplande verkiezingen in meiBeeld AP

De Belgen hoeven op korte termijn niet naar de stembus. Koning Filip heeft zijn vertrouwen in een minderheidskabinet onder leiding Charles Michel.

Na een overlegronde met de partijvoorzitters concludeert de Belgische koning Filip dat er ‘een politieke wil bestaat om het goede beheer van het land te garanderen tot de volgende verkiezingen’. Filip geeft het demissionaire kabinet de opdracht mee “een gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen, en om tegemoet te komen aan verwachtingen van de bevolking op onder meer sociaal en milieuvlak.”

De mogelijkheid van vervroegde verkiezingen lijkt daarmee van tafel. Alleen als in het Belgische parlement een meerderheid instemt om zichzelf te ontbinden komen er vervroegde verkiezingen. Maar daarvoor is geen meerderheid. Alleen de Vlaams-nationalistische N-VA en het uiterst rechtse Vlaams Belang zijn voorstanders van snelle verkiezingen. Zij hopen daarmee hun verzet tegen het VN-migratiepact te verzilveren.

Dinsdagavond trok de liberale premier Michel naar de koning om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Tien dagen eerder was de grootste regeringspartij N-VA uit de coalitie gestapt omdat het tegen het VN-migratiepact van Marrakesh was.

52 van 150 zetels

De Franstalige liberalen (MR) van Michel wilden daarna een doorstart maken met de andere coalitiepartners, de Vlaamse liberalen van Open VLD en de christendemocraten van CD&V. Die minderheidsregering, met slechts 52 van de 150 zetels, hoopte in het parlement wisselende meerderheden te kunnen vormen.

Maar dat zag een Kamermeerderheid niet zitten. De Vlaamse en Franstalige socialisten eisten dat Michel om het vertrouwen van het parlement zou vragen. Die wilde dat niet, omdat hij wist dat hij die stemming zou verliezen en dan naar de koning zou moeten. Toen de socialisten een motie van wantrouwen aankondigden was het resultaat hetzelfde: Michel trok zijn conclusies en bood het ontslag van zijn regering aan bij de koning.

Feitelijk verandert het demissionair worden van de Belgische regering weinig aan de situatie. Michel 2 (door commentatoren spottend Michel-anderhalf genoemd) zal tot aan de verkiezingen in mei voor wetswijzigingen op zoek moeten naar een parlementaire meerderheid.

Anders dan een gewoon minderheidskabinet mag een regering ‘in lopende zaken’ alleen het dagelijks bestuur van het land uitvoeren en haar beleid niet fundamenteel wijzigen. Daarnaast moet de regering voor alle belangrijke beslissingen het parlement raadplegen. Parlementariërs kunnen daarnaast zelf wetsvoorstellen indienen en op zoek gaan naar een meerderheid.

Lees ook:

Belgisch kabinet valt na crisis over Marrakesh-pact

Na een weken­lange crisis is de Belgische regering toch gevallen. Premier Michel toog dinsdagavond naar de koning.

Premier Michel: N-VA stapt uit Belgisch kabinet

De Belgische premier Charles Michel gaat niet in op een ultimatum waarvoor de rechts-populistische coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) hem stelde rond het migratiepact.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden