Geen verrassingen bij laatste cyclus damesparen

Afgelopen weekend werd de tweede en laatste cyclus van de damesparen gespeeld. In de A-lijn geen verrassingen, Jet Pasman-Anneke Simons bleken de langste adem te hebben, na de laatste kaart stonden ze eerste.

In de B-lijn wonnen Claudia van der Salm-Anke Wijma met een straatlengte voorsprong. Anneloes van Aarst-Machteld Dumont werden verdienstelijk tweede. Van Dumont kreeg ik een paar interessante spellen. Allereerst dit uitkomstprobleem. Je hebt als noord:

973 A632 B2 B765

en de bieding gaat tussen W-0: 1-1, 3-3, 3SA-6SA, allen pas. Zegt u het maar.

Het ziet ernaar uit dat de leider twee lopende kleuren heeft (ruiten en schoppen), dus het lijkt nu of nooit om A op tafel te leggen. Dat deed Dumont, met fatale gevolgen. Zoals het spel lag (zie diagram 1 ), bleek het de enige maakstart te zijn! Door de A-start had de leider twee hartenslagen en een gemakkelijke parcours naar 12 slagen. Met -990 hadden Van Aarst-Dumont de nul te pakken. Het beste contract is waarschijnlijk 6, maar dat had niemand geboden.

Op dit spel (zie diagram 2 ) hielden ze een schamel puntje over. Alweer ingegeven door de parentelling, koos west voor 3SA en oost liet dat begrijpelijk staan. Dumont kwam uit met een kleine klaveren (zuid had 2 gevolgd), waarna de leider fluitend negen slagen maakte. Het resultaat werd slechts aan één tafel gekopieerd, aan vijf andere tafels was het eindcontract 4 en dat ging in alle vijf gevallen één down, maar nodig was dat niet. Stel, noord start klaveren voor de heer van zuid. Zuid kan niet veel beter dan troef naspelen. Er dreigen nu nog twee ruitenverliezers en A. Dit is te voorkomen door harten van tafel naar de vrouw te spelen en een kleine harten uit te zakken. Hierna kan je A eruit troeven en op H een ruitenverliezer parkeren. Met B als uitkomst is het een stuk lastiger. Op B speel je de vrouw (wie weet heeft noord toch H) voor de heer van zuid. Zuid speelt waarschijnlijk 9 na, die je moet duiken! Zuid kan niet veel anders dan weer ruiten spelen voor de aas. Je trekt nu drie rondjes troef, eindigend op tafel en je speelt een kleine harten op.

Wat moet zuid doen? Zuid zit gevangen in een zogenaamde Morton's Fork: speelt zij klein, dan wint de leider de slag met de vrouw, steekt over naar A en gooit op de vierde ruiten de laatste harten weg, zuid maakt alleen nog H; pakt zuid met A en speelt zij passief harten na, dan gaan op H en de vierde ruiten klaverenverliezers in de hand weg en maakt zuid H niet meer.

Tot slot heeft u de oplossing nog tegoed van de hersenkraker van Max Rebattu uit het maartnummer van het bondsblad. Een paar weken geleden liet ik het probleem zien (zie diagram 3). Diverse mensen schreven mij al, ze kwamen wel in de buurt, maar de complete oplossing gaat nog een stuk dieper!

Zuid speelt 4, waartegen west uitkomt met 5, oost speelt een kleintje bij. Hoe maakt u dit contract met het beste tegenspel?

Het eerste addertje: de eerste slag niet nemen met 7 maar met de heer (waarom wordt later duidelijk)! De vierde klaveren troeven in de dummy gaat niet zomaar, want dan dreigt er een ruitenaftroever. Om deze reden moet je eerst ruiten spelen. West kan niet nemen, want dan heeft oost geen entree meer om de schoppen van de dummy te elimineren. Na H speel je A. West moet daaronder de vrouw kiepen, anders kan je loser-on-loser (op de volgende harten gooi je in de hand een ruiten weg) west aan slag krijgen en heeft oost weer geen entree. Hierna volgt 9, die oost om dezelfde moet dekken, de leider troeft (met V!), west moet alweer opletten en 10 ondergooien. Nu speel je klaveren naar de heer. Wat doet west, cruciaal is of hij de boer ondergooit of niet?

Stel, hij speelt gewoon klein bij. Je kan dan ruiten spelen voor de boer van oost, die moet de schoppen van de dummy elimineren (omdat je 7 hebt achtergehouden, kom je met 8 in dummy!), ruiten getroefd, waarna je oost ingooit met B, hij moet je dan een extra hartenslag geven!

Als oost wel B ondergooit, troef je een harten (met B!) en speelt weer ruiten voor oost, die de schoppen van de dummy elimineert. Met 8 kom je weer in de dummy. Nu speel je de laatste ruiten, die je aan west geeft. West zit dan ingegooid en mag onder V uitspelen.

West gever, niemand kwetsbaar

973

A632

B2

B765

8

H754

AH6543

AV

AHVB52

V9

97

842

1064

B108

V108

H1093

Noord gever, OW kwetsbaar

852

B983

B102

B72

AHVB4

V7

743

V94

1097

H642

AV65

A6

63

A105

H98

H10853

Zuid gever, niemand kwetsbaar

832

A982

H54

AH5

5

V104

AV1098

V987

A64

HB765

B76

B6

HVB1097

3

32

10432

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden