Geen verplichte kunstjes meer voor de orka's in SeaWorld

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Orka's hoeven vanaf begin 2017 niet meer op te treden in de omstreden shows van SeaWorld in San Diego. De zeedieren krijgen een diervriendelijker verblijf, aldus de organisatie. De SeaWorld-parken in Orlando en San Antonio volgen een jaar later.

De afgelopen jaren nam de kritiek toe op parken die grote roofdieren als de orka laten optreden voor publiek. Volgens SeaWorld willen bezoekers graag een diervriendelijker en 'natuurlijker' verblijf zien voor de dieren. Belangrijke motor van de kritiek was de documentaire Blackfish (2013), die ging over de grote risico's van orka's in gevangenschap.

De andere reden die SeaWorld aanvoert is minder idealistisch: de staat Californië wees een verzoek voor grotere bassins af, waardoor SeaWorld de huidige zwembaden van de orka's niet kon uitbreiden.

Sinds het verschijnen van Blackfish kampt SeaWorld met teruglopende bezoekers. In 2013 maakte SeaWorld een verlies van 15,9 miljoen dollar. De directeur weet dat aan het slechte weer en te dure toegangskaarten, anderen aan het uitkomen van de documentaire.

Imago verbeteren
Opvallend is wel dat sinds de documentaire uitkwam SeaWorld er veel aan doet om het imago te verbeteren. Zo doneerde het bedrijf tien miljoen dollar aan onderzoek. Maar de bezoekersaantallen blijven dalen, in 2014 met 17 procent. Sinds 2013 is de beurswaarde van het bedrijf gehalveerd.

SeaWorld werkt ondertussen hard aan een nieuwe leefomgeving voor de orka's om de bezoekers terug te winnen. De nieuwe leefomgeving, het Blue World Project, is een aquarium dat meer op de zee lijkt dan de bassins waarin de grote zoogdieren eerst rondzwommen. Er zijn rotsen in het aquarium en bezoekers kunnen in een ruimte onder het water naar de orka's kijken. De orka's worden niet langer gedwongen om kunstjes uit te voeren in een zwembad en honderden mensen te vermaken.

Blackfish
In 2013 maakte filmmaakster Gabriela Cowperthwaite de documentaire Blackfish die ging over kunstjes met orka's die gruwelijk mis gingen. Blackfish toont het verhaal van een orkatrainster in SeaWorld Orlando die in 2010 tijdens een training overleed. De orka Tilikum viel de trainster aan, die verdronk. Al eerder was Tilikum betrokken bij ongevallen waarbij twee mensen verdronken.

De boodschap van de documentaire is dat orka's gemakkelijk agressief kunnen worden als ze in een bassin zitten en dat ze daar dus niet thuishoren. Orka's in het wild hebben voor zover bekend geen mensen dodelijk verwond. Ook stelt Cowperthwaite in de documentaire dat de levensduur van orka's in gevangenschap korter is dan die van vrije orka's. In gevangenschap kunnen orka's allerlei kwalen krijgen die ze in het wild niet oplopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden