Geen verblijfsvergunning voor Mauro, wel steun CDA voor studievisum

Mauro Manuel.Beeld ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vanmiddag twee moties over een verblijfsvergunning van de jonge Angolees Mauro Manuel verworpen. Een motie om Mauro in Nederland te laten blijven in afwachting van een studievisum werd niet in stemming gebracht maar komt waarschijnlijk volgende week aan de orde. Hoogstwaarschijnlijk is er voor deze motie wel een Kamermeerderheid omdat regeringspartij CDA ook voor is.

De Kamer stemde tegen een motie die minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) vroeg om gebruik te maken van zijn bevoegdheid een uitzondering te maken voor Mauro. Ook een motie om een speciale regeling te maken voor Mauro en soortgelijke gevallen haalde het niet. Beide werden in een hoofdelijke stemming met 78 tegen 72 verworpen. Voor Mauro is daarmee duidelijk dat hij niet hoeft te rekenen op een verblijfsvergunning. De kritische CDA'ers Ad Koppejan en Kathleen Ferrier stemden in lijn met hun fractie tegen de moties.

Koppejan liet weten blij te zijn dat binnen zijn partij steun is voor de motie over het studievisum. "Mauro kan blijven, hij kan de aanvraag hier afwachten en zijn leven voortzetten zoals hij dat nu heeft. Hier staat een gelukkige christendemocraat.''

Het laatste woord over de mogelijkheid om vanuit Nederland een studievisum aan te vragen, is overigens aan minister Leers die nog niet op zijn besluit wilde vooruitlopen.

PvdA, D66 en GroenLinks zijn teleurgesteld in de opstelling van het CDA. Volgens de oppositiepartijen is de gekozen route vooral een oplossing voor de CDA-top zelf, maar stemden zij tegen de wens van het CDA-congres. De christendemocratische achterban heeft volgens de oppositie gevraagd om minderjarige asielzoekers te hulp te schieten. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zei de tekst van de motie zelfs nog aangepast te hebben in lijn met het CDA-congres van zaterdag. "De CDA-fractie laat het CDA-congres in de kou staan'', aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw.

CDA'ers beschuldigden de oppositie er van dat het hen helemaal niet om Mauro ging. Dat GroenLinks en D66 de motie over het studievisum niet in stemming brachten, zien de christen-democraten als een politiek spelletje.

De PVV noemde de strubbelingen binnen de CDA-fractie niet voor herhaling vatbaar. PVV-leider Geert Wilders wilde verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Mauro zelf liet weten het besluit in de Tweede Kamer 'heel erg jammer' te vinden. Hij zei dat in een korte reactie, waarna hij snel het Tweede Kamergebouw verliet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden