Geen verblijfspapieren, toch een eigen bedrijf

Amsterdam helpt asielzoekers met het opzetten van een eigen zaak, ook al hebben ze nog geen verblijfsvergunning. 'Hoe sneller aan het werk, hoe sneller ze Amsterdammer zijn.'

Het is omstreden, maar dat weerhoudt de gemeente Amsterdam niet langer. Sinds begin deze maand worden in de hoofdstad ook vluchtelingen die nog maar kort geleden asiel hebben aangevraagd en dus (nog) geen verblijfsvergunning hebben, alvast begeleid naar de arbeidsmarkt.

Sommige politieke partijen, zoals regeringspartij VVD en de PVV, zijn hier geen voorstander van. Zij vinden dat asielzoekers pas ná het verkrijgen van een verblijfsvergunning taallessen en andere hulp moeten krijgen. Dit om geen valse verwachtingen te wekken en hun eventuele vertrek, als ze geen verblijfsvergunning krijgen, moeilijker te maken.

We zoeken de randen op van wat mag, reageert de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (D66). De asielzoekers doen mee aan een project om hun eigen bedrijf op te zetten. Het is een proef, volgende maand volgt een tweede groep, en als deze projecten slagen, volgen er meer.

Slechts 3 van de 19 deelnemers aan dit eerste project zijn asielzoekers zonder verblijfsstatus. De anderen hebben dus wel al een status. De gemeente subsidieert de cursus voor startende ondernemers ook niet direct, maar draagt alleen bij aan de reiskosten van de deelnemers, zegt de wethouder.

Het experiment maakt deel uit van een groter plan van de gemeente om vluchtelingen sneller aan werk te helpen. Volgens Ollongren komen er de komende jaren jaarlijks 2400 vluchtelingen in Amsterdam wonen en 'sneller aan het werk betekent sneller Amsterdammer zijn'.

"Als asielzoekers te lang in een uitzichtloze situatie verkeren, is dat slecht voor hun latere integratie", verklaart de wethouder. Driekwart van de asielzoekers die nu in de noodopvang zitten of in een asielzoekerscentrum, blijft in Nederland. "De procedures zijn heel lang geworden. We moeten daarom met hen eigenlijk nu al aan de slag."

In een oud kantoor van danceondernemer Duncan Stutterheim in Amsterdam-Sloterdijk is de zeven weekse cursus, ontwikkeld door Delitelabs, van start gegaan. De cursisten hebben zichzelf aangemeld en zijn geselecteerd op enthousiasme voor het ondernemerschap, vooropleiding en ook kennis van het Engels, want de cursus is Engelstalig. De cursisten focussen eerst op hun passie en ontwikkelen vervolgens een eigen bedrijfsplan. Met die eigen 'startup' zouden ze na afloop van de cursus kunnen beginnen.

Amsterdam werkt intussen ook aan een andere proef, om vluchtelingen van wie bekend is dat zij in Amsterdam komen wonen, alvast in het azc te screenen op toekomstige werkmogelijkheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden