Geen uitstel woekerpoliszaak Nationale-Nederlanden

Een verzoek van Nationale-Nederlanden om de behandeling van een woekerpoliszaak bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) op te schorten, is afgewezen. De verzekeraar hangt een claim van zo'n 3 miljard euro boven het hoofd, vanwege het verzwijgen van kosten van beleggingsverzekeringen.

De geschillencommissie van Kifid oordeelde gisteren dat er geen reden is om de behandeling uit te stellen in afwachting van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, zoals Nationale-Nederlanden had gevraagd.

In een tussenuitspraak in het proces stelde Kifid al vast dat het verzekeringsconcern tekort is geschoten in zijn informatieplicht bij de verkoop van beleggingsverzekeringen. De commissie heeft een actuaris ingeschakeld die uitzoekt hoeveel Nationale-Nederlanden een gedupeerde klant moet compenseren.

De geschillencommissie betwijfelt of de Europese uitspraak waarop NN wil wachten, over de verplichtingen van verzekeraars ten aanzien van informatievoorziening, relevant is. Bovendien kan uitstel bijna een jaar vertraging betekenen. De commissie zag onvoldoende redenen om zo lang stil te zitten.

De verzekeraar zegt dat dit weer een tussenuitspraak is over een indivueel geval. Als de geschillencommissie een definitieve uitspraak heeft gedaan, wil het concern in hoger beroep bij Kifid of maakt het de gang naar de civiele rechter.

Adriaan de Gier, de advocaat van de gedupeerden, verenigd in de stichting Wakkerpolis, rekent erop dat de verzekeraar vroeg of laat over de brug komt. Volgens de advocaat heeft NN van 1990 tot 2008 naar schatting 500.000 van deze polissen verkocht. Elk zou goed zijn voor zo'n 6000 euro aan schadevergoeding, zegt hij.

(ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden