Geen uitbreiding aantal hartcentra

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Minister Borst (Volksgezondheid) wil het aantal kindercardiologische en -hartchirurgische zorginstellingen van zeven beperken tot vier. Zij neemt hiermee de adviezen van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde over.

Dat staat in het zogenoemde planningsbesluit bijzondere interventies aan het hart, dat minister Borst heeft vastgesteld. Het besluit is dinsdag naar de Tweede Kamer gezonden.

Het besluit betekent dat mogelijk het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht afvalt. De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie had dat reeds geadviseerd, nadat kritiek bekend werd op de resultaten in het WKZ. In het AZU, waar het WKZ deel van is, was men dinsdag nog niet op de hoogte van de maatregel. Mevrouw Borst wil eerst nog met de betrokken centra overleggen. Daarbij zal ook de kwaliteit van het WKZ, blijkens een in december aan de inspectie uitgevoerde rapportage, aan de orde komen.

Het aantal van vijftien hartcentra in Nederland hoeft niet te worden uitgebreid. De nu bestaande kunnen voorzien in de behoefte aan openhartoperaties, dotterbehandelingen en andere medische ingrepen aan het hart. Op termijn bestaat er behoefte aan uitbreiding van de capaciteit.

Wanneer er meer capaciteit voor hartingrepen nodig is, valt op dit moment volgens de minister moeilijk aan te geven. Schattingen over de groei van hartingrepen in de komende jaren lopen daarvoor te sterk uiteen. Verder hebben de hartcentra nog ruimte om de groei van het aantal verrichtingen op te vangen.

Minister Borst streeft naar een andere organisatie van onder meer de hartchirurgie per hartcentrum. Zo heeft zij de centra en de beroepsgroepen gevraagd samen de doelmatigheid van de zorg te verbeteren. Dat zou kunnen door een uniforme registratie van wachttijden, afspraken over een medisch aanvaardbare wachttijd voor niet-urgente gevallen en onderlinge doorverwijzing. In afwachting van een structurele aanpak van de wachtlijsten bij hartoperaties en dotterbehandelingen heeft de bewindsvrouw via het een fonds al extra middelen vrijgemaakt om wachtlijsten in 1997 te bekorten.

Borst wil ook de zorg bij hartingrepen herstructureren. Het ministerie zal nagaan, of het mogelijk is minder gecompliceerde ingrepen aan het hart ook in de grotere regionale ziekenhuizen te laten uitvoeren zonder een speciale vergunning. Bepaalde dotterbehandelingen komen daarvoor in aanmerking. Voor de hartcentra ontstaat zo ruimte om de meer gecompliceerde ingrepen te doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden