Geen tweederdemeerderheid voor ANC

PRETORIA (ANP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) beschikt voor het eerst sinds 1994 niet meer over een tweederdemeerderheid in het parlement van Zuid-Afrika. Dat blijkt uit de uitslag van de verkiezingen, die zaterdag werd bekendgemaakt door de kiescommissie.

De partij kreeg 65,9 procent van de stemmen tijdens de verkiezingen die woensdag werden gehouden.

Het ANC had 66,7 procent van de stemmen nodig om in de toekomst de mogelijkheid te behouden zonder steun van andere partijen de grondwet te wijzigen. In het verleden maakte de partij nooit gebruik van die mogelijkheid, maar waarnemers vreesden dat het ANC aan die praktijk een eind zou maken in de komende regeringsperiode. Partijleider Jacob Zuma zou plannen hebben om de grondwet zo aan te passen dat hij gevrijwaard zou blijven van nieuwe strafzaken.

Nieuwe president

De 67-jarige Zuma heeft die suggestie zelf overigens altijd verworpen. De nieuwe Nationale Vergadering kiest Zuma vrijwel zeker als nieuwe president tijdens een zitting op 6 mei.

Het ANC behaalde zoals verwacht opnieuw een monsterzege tijdens de parlementsverkiezingen, maar zag de aanhang tegelijkertijd slinken in vrijwel alle provincies. In 2004, tijdens de vorige verkiezingen, kon de almachtige regeringspartij nog bogen op de steun van 69,7 procent van de kiezers.

Hoge opkomst

De Democratische Alliantie verstevigde haar positie als belangrijkste oppositiepartij. DA behaalde 16,66 procent van de stemmen, tegen 12,4 procent in 2004. Nieuwkomer COPE, een afsplitsing van het ANC, kreeg steun van 7,4 procent van de kiezers en eindigde als derde. De Inkatha Vrijheids Partij zag haar aanhang fors krimpen, van 6,9 naar 4,5 procent, en is nu de vierde partij van Zuid-Afrika.

De opkomst tijdens de vierde landelijke verkiezingen sinds de val van het apartheidsregime was hoog. Volgens de kiescommissie maakte 77,3 procent van de ruim 23 miljoen stemgerechtigden de gang naar het kieslokaal. In 2004 lag de opkomst iets lager.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden