Geen trek in michelinster voor scholen

Nadruk ligt te veel op toetsbare zaken

Veel scholen hebben geen enkele behoefte aan 'michelinsterren' voor buitengewoon goede prestaties. Het plan van minister Van Bijsterveldt om goede scholen te belonen, leidt slechts tot een te zware nadruk op toetsresultaten, vrezen zij.

De minister wil scholen die het heel goed doen in de toekomst officieel het predikaat 'excellent' geven. Een vereiste daarvoor is dat scholen uitstekend scoren met de reken- en taaltoetsen die hun leerlingen afleggen. Daarnaast moet zo'n school ook nog op een ander terrein uitblinken.

"Gewoon niet aan beginnen, dit hanengedrag", stelt een schoolbestuurder in een peiling van de Besturenraad, de vereniging van christelijke schoolbesturen. Van de 170 bestuurders die meededen aan die peiling, wijst 80 procent het plan voor zo'n michelinster voor scholen af.

De toekenning van zo'n ster kan nooit objectief en eerlijk verlopen, denken veel tegenstanders van dit plan. "Bij de sterren voor restaurants is ook niet duidelijk of het eerlijk gaat", stelt een bestuurder. En als de onderwijsinspectie al niet in staat is scholen goed te beoordelen, voegt een ander eraan toe, op grond waarvan moeten die sterren dan worden toegekend?

Anderen voorzien dat de verhoudingen binnen de school onder druk komen te staan. Het sterrensysteem 'drijft management en werkvloer nog verder uit elkaar', waarschuwt een ondervraagde. Het management zal 'op jacht gaan naar de ster', de leraren in de klas werken met kinderen. En die verschillende inspanningen sluiten niet op elkaar aan.

Het meest gehoorde bezwaar is dat het toekennen van zo'n ster te zwaar leunt op toetsbare resultaten. Dat is te eenzijdig, vinden veel ondervraagden. Een echt excellente school moet ook een goed schoolklimaat bieden en werken aan gemeenschapszin: zaken die niet goed in toetsresultaten zijn vast te leggen.

Prestatiegerichte scholen zullen beter in staat zijn een ster te verdienen, vat een bestuurder zijn bezwaren samen. Juist op zulke scholen is het klimaat vaak onaangenaam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden