Geen tolerantie voor hooligans

Wat hooligans bezielt, is nogal duidelijk: rotzooi schoppen -zo veel en zo gewelddadig mogelijk. En hoe dat aan te pakken? Wat anders dan bij het eerste dreigen en zich aftekenen van agressie dit in de kiem te smoren, door direct in te grijpen? Ik zag op televisie eens een relschopper aan wie door een journalist gevraagd werd waarom hij dat deed. Hij antwoordde dat het hem een kick gaf als hij de politie zo tegenover zich zag staan, onbewogen kijkend en afwachtend. Tolerantie tegenover hooligans werkt averechts. Wat wij verder er aan kunnen doen, is vooral niet bezuinigen op jeugdwerk en jeugdzorg.

S. Oosterhoff Assen

De Stichting Ideële Reclame laat zien dat Nederlanders ’onbewust steeds asocialer’ worden. Bewust asociaal zijn in ieder geval hooligans (straatschenders, herrieschoppers, vandalen). Kennelijk wonen er in deze beschaafde samenleving lieden die buitenshuis hun agressie wensen uit te leven door geweld, mishandeling en vernieling. Een verknipte jeugd, een slechte opvoeding zonder normen en waarden, een mislukte relatie, frustraties, niet kunnen omgaan met teleurstellingen.

Laat die zogenaamde feesten maar doorgaan, want het blijft lastig om een minderheid van raddraaiers tussen de goeden te screenen. Als ze dan zo nodig willen knokken, bestaat daarvoor een effectief middel: boksballen uitreiken. Een eenmalige investering, maar verder nauwelijks maatschappelijke kosten.

Wim Koolstra Assen

In de jaren die ik met (ex-)gedetineerden heb gewerkt, bleek mij steeds dat het overgrote deel van criminaliteit is terug te leiden naar alcohol- en drugsgebruik. Een hoofdofficier van justitie zei me eens dat meer dan 75 procent van de rechtszaken een alcohollucht heeft. Ook de rellen in Hoek van Holland. Alcohol en drugs leiden bij velen tot grenzeloze agressiviteit. Aangevuld met machogedrag ontstaan miniburgeroorlogen. In elk geval moeten evenementen zoals in Hoek van Holland en andere, vergelijkbare happenings worden drooggelegd. Fouillering en permanente controle zijn daarbij hoofdingrediënten. Dat droogleggen en die controle moet ook gelden voor schoolfeesten en supermarktverkoop. Mits goed georganiseerd zal deze aanpak de criminaliteit - groot en klein - fors doen teruglopen.

Tieme Meints Assen

Hooligans ontstaan als een maatschappij zo decadent geworden is dat het volk met brood en spelen moet worden zoetgehouden. Als overheden gelegenheid geven aan zatte jongens met teveel (xtc-) energie en fun, fight & fuck als enige zingeving in het leven, dan krijg je wetmatig deze vorm van agressie. Geweld als consumptieartikel, genoten in groepsverband, geeft de ultieme kick. In plaats van de echte oorlogservaring of militaire dienst, bieden dit soort festiviteiten een perfecte placebo voor het brotherhood-gevoel dat jonge mannen sociaal en genetisch verbindt.

Daarbij komt een flink portie rancune tegen alles wat overheid en politie is, een gemakkelijk doelwit voor de frustratie van ontevreden burgers, die de schuld van eigen ongeluk nooit bij zichzelf zoeken.

Martin Kroon Leiden

Mijn eerste botsing tussen politie en zich afwijkend gedragende burgers ervoer ik in 1959 op de Amsterdamse Weteringschans. De politie was ver in de minderheid maar niet bang en had de situatie volledig onder controle. Pistolen werden niet getrokken. Geleidelijk veranderde die attitude. Tijdens de bouwvakrellen in 1966 was bij de politie onzekerheid zichtbaar. Die nam met de jaren toe. Relschoppers hebben met wilde dieren gemeen dat zij bij vermeende tegenstanders angst kunnen ruiken dan wel ervaren. Angst is menselijk maar af te leren door training. Uit beelden van de Hoek van Hollandrellen blijkt dat al geschoten werd toen de relschoppers nog op aanmerkelijke afstand stonden. Oorzaak ? Angst. Dienders moeten de training krijgen die hen in staat stelt zonder angst weer als vanouds respect af te dwingen.

Leo Jacobs ofs Amsterdam.

Steeds lees ik weer dat hooligans uit een bekende harde kern bestaan met daar omheen veel meelopers etc. Als dit dan zo is wat is er dan tegen om deze binnenlandse Taliban of Al-Kaida op te pakken en na veroordeling zo lang in heropvoedingskampen te plaatsen, tot ze hun hang naar geweld hebben verleerd of afgezworen? Als één dag het politieleger, wat ieder weekend in de weer is om voetbalwedstrijden, tent- of strandfeesten in goede banen te leiden, tot dit doel ingezet zou worden kan driekwart in het vervolg in het weekend vrij nemen. De aanklacht? ’Het deelnemen aan of deel uit maken van terroristische activiteiten of organisatie.’

Krijn Coppoolse Wijhe

Zonder dat hen een strobreed in de weg werd gelegd, reisden honderden hooligans per trein (en auto?) naar het slagveld in Hoek van Holland. Daarna was er geen houden meer aan en de politie kon niets anders doen dan zich terug te trekken. Als een schoolmeester die ten einde raad het schoollokaal ontvlucht.

Dick van der Lugt Vlaardingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden