Geen Tocht, toch een goed gevoel

Bestuur Friesche Elf Steden trots op duizenden vrijwilligers die hielpen met ijs vegen

En toen restte er slechts trots. Drie dagen lang hoopte heel Nederland - en Friesland in het bijzonder - op de zestiende Elfstedentocht. Maar toen Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke vereniging De Friesche Elf Steden, gisteravond zijn onheilsboodschap uitsprak en de Tocht voorlopig afblies, lag er ook trots in zijn stem.

Hij noemde de drie dagen van nationale gekte, hoop en verwachting 'een periode van feest'. Vooral de manier waarop de Friese gemeenschap vrijwillig in beweging kwam om de route sneeuwvrij te maken, had de preses diep geraakt.

Hij sprak op de drukbezochte persconferentie in Leeuwarden zijn dank uit aan die duizenden vrijwilligers die met sneeuwschuiver, bezem en schep het ijs op gingen om de kans op het doorgaan van de Tocht te vergroten. "We hebben laten zien dat het nog kan", zei Wieling. "Zonder sponsoring, zonder commercie hebben we met elkaar de schouders eronder gezet. Wij zijn hartstikke trots op wat onze provincie de afgelopen dagen heeft laten zien; hoe we met elkaar zijn omgegaan."

Vooral in de omgeving van het Friese dorp Balk, in de geplaagde Zuid-westhoek van Friesland, liepen de bewoners massaal uit om het parkoers te vegen. Rayonhoofd Marten Dijkstra moest gisteravond in de vergadering van alle rayonhoofden echter eerlijk zijn; vertellen dat het niet had geholpen.

"Maar ik voel me niet extra treurig omdat het juist in ons rayon niet is gelukt", zei hij na de persconferentie. "Ik zag het eerlijk gezegd wel aankomen. De natuur laat zich niet dwingen. We hebben een winter gehad die zeldzaam was, met prachtige vorst. Alleen hebben we nog nooit zult slecht ijs gehad. Het is onverklaarbaar."

Wat Dijkstra in zijn dorp meemaakte, gaf hem ondanks het afblazen van de Tocht, toch een goed gevoel: "Er heerst wel eens een negatief beeld over het tijdsgewricht waarin we leven; dat de samenleving individualiseert. Maar zo'n evenement als de Elfstedentocht brengt andere dingen aan de oppervlakte.

"Honderden mensen hebben zich spontaan aangeboden om te helpen - en niet alleen inwoners uit ons eigen dorp. Dat maakt heel veel van de teleurstelling goed. Ik heb dat als heel bijzonder ervaren. Maar meer dan dit konden we niet doen. Als rayonhoofd ben ik niet alleen verantwoordelijk voor het ijs, maar ook voor de mensen die erop staan. We konden ons niet veroorloven dat er iemand 'doorheen zou donderen'."

Volgens Wieling is er door alle vrijwilligers meer gedaan dan ooit in de geschiedenis van de schaatstocht. Toch wilde hij, ondanks alle inzet, niet morrelen aan de waardes die de vereniging heeft. Het uit elkaar halen van de tourtocht en de wedstrijd was nooit een optie. "Dat gaan we nooit doen", aldus Wieling. "We hebben alles en iedereen gemobiliseerd. We hebben gekeken naar omleidingen, naar alternatieve routes; echt alles hebben we in stelling gebracht. Maar het ging echt niet. Dat is jammer. Maar aan de andere kant had ik deze periode nooit willen missen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden