Geen Teletubbies meer in de winkel

AMSTERDAM - Poppen van de mollige tv-figuurtjes Teletubbies worden uit de speelgoedwinkels geweerd omdat er weekmakers in zijn verwerkt. “Heel erg jammer”, zegt een woordvoerder van Blokker. “Want het is het populairste artikel van dit moment.”

Van onze verslaggevers

De Consumentenbond roept de overheid op om weekmakers in speelgoed te verbieden totdat onomstotelijk vast staat dat baby's geen enkel risico lopen. De industrie stelt onder aanvoering van Exxon, dat in Rotterdam weekmakers produceert, dat tot nog toe uit niets is gebleken dat weekmakers wel schadelijk zijn.

Toch wil de Consumentenbond eerst honderd procent zeker zijn. “Zolang we niet met de hand op het hart kunnen zeggen dat er niets aan de hand is, vinden we dat er geen weekmakers in speelgoed mogen zitten”, zegt Ronald Luijk, onderzoeker bij de Consumentenbond.

Reden voor paniek is er volgens hem niet. “Volgens het laatste onderzoek is gebleken dat 99 procent van de kinderen die sabbelen op een bijtring van pvc binnen de veiligheidsmarge blijft. Bij maximaal één procent van de kinderen is het mogelijk dat ze teveel weekmakers binnenkrijgen. Dat zou schade aan de lever kunnen veroorzaken. Ook over die gezondheidsrisico's weten we nog heel weinig.”

Onderzoekers in Denemarken kwamen ruim een jaar geleden met waarschuwingen. Op grond daarvan riep de Nederlandse hoofdinspectie gezondheidsbescherming winkels op om vrijwillig te stoppen met de verkoop van speelgoed met zacht pvc. Slechts een deel van de winkels heeft dat advies opgevolgd.

De Consumentenbond is het gisteren eens geworden met de industrie over de methodiek voor nieuw onderzoek. Onbekend is hoeveel weekmakers kinderen kunnen binnenkrijgen door de lucht.

De weekmakers - officieel ftalaten geheten - zitten niet alleen in speelgoed zoals bijtringen, badeendjes en Teletubbies, ook in de pvc-laag onder tapijten worden ze verwerkt. Onbekend is of baby's die over tapijt kruipen weekmakers kunnen binnenkrijgen.

Speelgoedwinkels zijn huiverig voor het zachte speelgoed. Een alarmbrief van Greenpeace, dat al maanden actie voert tegen weekmakers, heeft hen beducht gemaakt. Maar de winkels weten vaak niet zeker of er weekmakers in zitten, want dat zetten de fabrikanten er niet met grote letters op.

“Vaak ontbreekt het aan produktinformatie”, zegt S. Keijzer, woordvoerder van het Blokkerconcern. “Maar Greenpeace heeft de poppen van de Teletubbies laten testen en ons gemeld dat er weekmakers in zitten.” De winkels van Blokker, zoals Intertoys, Bart Smit en Toys-R-Us, verkopen daarom geen Teletubbies. Wel hebben ze speelgoed dat te maken heeft met het populaire tv-programma, zoals tekendozen en puzzels, waarin geen weekmakers zitten.

Ook V & D weert de poppen. Bij kleinere cadeau- en speelgoedzaken worden de Tubbies wel gesignaleerd. Ook het American Book Center in Amsterdam verkoopt ze. “Voor de zekerheid zullen we de verkoop staken”, zegt inkoper R. Lighthouse. “We gaan alleen Teletubbies verkopen die helemaal van stof zijn gemaakt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden