Geen tabak voor generaties na 2017 ?

Ja: Roken is na vier weken al geen kwestie meer van vrije keus

undefined

Wanda de Kanter, longarts, voorzitter Stichting Rookpreventie Jeugd

Iedereen moet zelf weten of hij rookt, daar heeft niemand iets mee te maken, vrijheid blijheid. Toch? Van de rokers is 85 procent verslaafd en eenmaal verslaafd is er geen vrijheid meer.

Tabak is net zo verslavend als cocaine en heroïne, toch is het in tegenstelling tot harddrugs op iedere straathoek voor weinig geld verkrijgbaar. Ongeveer 30 procent van de kankers, 85 procent van ernstige longziektes zoals COPD en 30 procent van de hartaanvallen en beroertes worden veroorzaakt door tabaksgebruik.

Ruim de helft van de rokers overlijdt als gevolg van deze verslaving, per jaar ruim 20.000 mensen. De helft haalt zijn pensioen niet. Rokers leveren gemiddeld tien jaar van hun leven in. Tabak veroorzaakt jaarlijks veertig keer meer doden dan het verkeer. Dat zijn de feiten.

Tachtig procent van de rokers is voor zijn achttiende begonnen. Juist in de puberteit, als kinderen het meest beïnvloedbaar zijn, worden ze door de industrie, 60.000 verkooppunten, games en social media, en omgeving verleid om een sigaret te proberen.

Gemiddeld zijn ze binnen vier weken verslaafd en heeft de industrie er nieuwe vaste klanten bij. Uit interne documenten van de tabaksindustrie blijkt dat zij jongeren replacement smokers (vervangers) noemen: de jonge rokers moeten de vroegtijdig overleden klanten vervangen, zodat de winsten hoog blijven. Het onderstreept nog eens hoe de tabaksindustrie er alles aan doet om haar aandeelhouders tevreden te stellen; gezondheidsrisico's voor de gebruikers tellen voor de tabaksfabrikanten niet. Zonder overdrijving kan dit als crimineel gedrag worden betiteld.

De kosten voor de Nederlandse samenleving zijn enorm en worden geschat op ongeveer 30 miljard per jaar, zo blijkt uit een rapport van economisch onderzoeksbureau SEO dat in opdracht van de Stichting Eindspel Tabak is gemaakt.

Mensen die ziek zijn geworden door roken, schamen zich vaak. Maar de schuld en de schaamte hoort niet bij hen, maar bij de tabaksindustrie en haar handlangers die kinderen verleidt, én de overheid die de tabaksbranche geen strobreed in de weg legt maar wel de accijns opstrijkt

De aanstaande jeugd dient rigoureus beschermd te worden tegen de gevaren van roken. En dan niet met halfslachtige maatregelen zoals de leeftijdsgrens waarop je tabak mag kopen, verhogen naar 18 jaar.

Geen kind houdt zich er aan. Er moet wetgeving komen zodat er na 2017 een tabaksvrije generatie ontstaat, hoewel die pas in 2035 effect zal hebben.

De huidige rokers worden met rust gelaten. Dat is geen betutteling maar bittere noodzaak om een eind te maken aan deze kostbare en dodelijke tabaksepidemie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden