Geen succes baanrenners

BARCELONA - Olympische roem bij het wielrennen op de baan is in Nederland zo duurzaam als een ijslollie in de brandende zon. Wie herinnert zich nog Leo Peelen, die in 1988 op de Spelen in Seoul het zilver won in de puntenkoers?

Na zijn onverwachte succes in de Zuidkoreaanse hoofdstad mocht Peelen op een boerenkar een ererondje door het dorp Elden maken. Het toppunt van erkenning viel hem ten deel toen de burgemeester hem thuis even kwam opzoeken. De plaatselijke middenstand beschouwde hem als een bekende Nederlander, maar Peelen bleef maar een aantal weken 'beroemd'. Hij werd opgeroepen voor militaire dienst en een voorkeursbehandeling zat er voor de Olympische held niet in. Inmiddels heeft Peelen het wielrennen voor gezien gehouden. Fietsen doet hij alleen nog maar voor de lol.

De plak van Peelen in Seoul was wel het enige wapenfeit destijds van de baanrenners, die door de wielrenunie (KNWU) nog altijd als een onbelangrijke tak aan de stam worden beschouwd. Op dit moment zijn er in de personen van Dirk-Jan van Hameren (kilometer tijdrit), Servais Knaven (achtervolging) en Leon Bon (puntenkoers) een aantal beloftevolle pistiers, maar de erkenning van bondswege blijft vooralsnog uit. In het Olympisch jaar 1988 bedroeg het budget waarmee bondscoach Eric Geserick aan de slag moest 40 000 gulden. Dit jaar werd dat opgeschroefd tot 55 000.

Het blijft derhalve behelpen voor Geserick, die gisteren op de eerste dag van het baanrennen op het Olympisch Velodrom in Barcelona geen successen kon begroeten. Van Hameren eindigde in 1.05.52 als negende in de finale van de kilometer tijdrit. Met die tijd bleef de Utrechter een seconde boven de 1.04.52, waarmee hij zich enige weken terug in Zurich voor de Spelen plaatste. Eerder op de avond slaagde Knaven er niet in zich te kwalificeren voor de kwartfinales van de individuele achtervolging. In 4.40.43 werd de economie-student uit Zevenaar twaalfde, waar hij bij de eerste acht had moeten eindigen.

Van Hameren was niet ontevreden met zijn negende plaats in de kilometer tijdrit. Hij had graag via een klassering bij de eerste acht een Olympisch diploma willen verdienen, maar hij toonde zich content met de progressie die hij de laatste tijd had geboekt. Een aantal maanden voor de Spelen begon Van Hameren steeds meer te twijfelen. Barcelona leek verder weg dan ooit, totdat hij zomaar uit het niets die 1.04.52 op de Oerlikon-baan in Zurich realiseerde. Met die prestatie overtuigde hij ook Geserick van zijn kwaliteiten. De Hilversumse bondscoach had zich openlijk afgevraagd of Van Hameren wel zo goed was als hij zelf beweerde.

"Dit is pas het eerste jaar dat ik mij volledig op de kilometer heb geconcentreerd" , vertelde Van Hameren op het binnenterrein van de Olympische piste. "Ik heb in de winter niet geschaatst en dat deed ik een jaar geleden nog wel. Ik mag daarom niet ontevreden zijn over mijn seizoen. Het was niet reeel om te denken dat ik hier een medaille had kunnen halen. De concurrentie ligt nog een jaartje op mij voor." De Spanjaard Jose Moreno zette het Velodrom in vuur en vlam. In 1.03.34 pakte hij verrassend het goud. Nooit eerder in de Olympische geschiedenis haalde Spanje een medaille bij het wielrennen. Het zilver was voor de Australier Steven Kelly en de Amerikaan Erin Hartwell won het brons.

In de komende jaren hoopt Van Hameren zich specifieker met het tijdrijden op de baan bezig te houden. In dat opzicht acht de 27-jarige student sportmanagement aan de Groningse universiteit het noodzakelijk dat de KNWU het baanfietsen zowel sportief als financieel volwassenner gaat behandelen. "Het is toch doodzonde dat het baanrennen zo wordt ondergewaardeerd" , meende Van Hameren. "Ik vind het veel mooier dan bijvoorbeeld die wegkoers van de vrouwen. Dit is pure sport, maar nog veel te onbekend. Er zou meer pr vanuit de bond moeten uitgaan om het baanrennen onder de aandacht van de mensen te brengen."

De baanrenners klagen al jaren steen en been over het feit dat zij het stiefkindje binnen de wielrenunie zijn. Maar na iedere 'nieuwe' aanklacht gaan de mensen binnen de KNWU binnen luttele seconden over tot de orde van de dag. "Er zijn waarschijnlijk een paar beleidsplannen gemaakt, maar die liggen allemaal ongebruikt in een kast" , weet Van Hameren, die zich laat begeleiden door de atletiekcoach Haico Scharn. "We hebben in Henk van Veen een enthousiaste baancoordinator, maar hij krijgt nauwelijks steun vanuit het bondsbestuur van de KNWU. Het lijkt erop alsof ze niet genegen zijn om naar ons te luisteren."

Het beste bewijs dat de KNWU het baanrennen het liefst links laat liggen, is in de ogen van Van Hameren de wijze waarop de bondsgelden worden verdeeld. "Van het geld van de hoofdsponsor gaat 250 000 gulden naar het wegrennen en 8347 gulden naar het baanrennen" , aldus Van Hameren. "Die verhouding ligt natuurlijk helemaal scheef. De bond heeft de laatste jaren enorm veel publiciteit gekregen door het baanrennen. Leontien van Moorsel en Ingrid Haringa zijn beide bekend geworen door de baan. Ik hoop dat de volgende hoofdsponsor (de besprekingen met de huidige geldschieter en de bond verlopen stroef, red) meer voor ons over heeft."

Servais Knaven realiseerde met zijn overwinning in Olympia's Ronde van Nederland de eerste van twee doelen die hij zich voor dit jaar had gesteld. Na dat succes had het voor de hand gelegen dat hij zich met het oog op de Spelen zou concenteren op de weg. Maar de Achterhoeker koos voor de baan. In de individuele achtervolging had hij meer kans op eremetaal, dacht Knaven. Een medaille in Barcelona vormde namelijk de tweede uitdaging van dit jaar voor het 21-jarige talent. Maar op het Velodrom in de Catalaanse hoofdstad voldeed Knaven niet aan de verwachtingen, die hij zichzelf had opgelegd. Met de twaalfde tijd (4.40.36) plaatste hij zich niet voor de kwartfinales.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden