Geen subsidie meer voor Stivoro, minister Schippers vindt anti-rookcampagnes niet effectief

Stivoro, het boegbeeld van de antirooklobby in Nederland, krijgt met ingang van 2013 geen subsidie meer.

Minister Schippers van volksgezondheid heeft Stivoro onlangs laten weten dat het niet meer hoeft te rekenen op 2,7 miljoen basissubsidie.

Tevens wordt met ingang van 2012 het overgrote deel van de steun aan voorlichtingsprojecten en campagnes geschrapt. Schippers vindt campagnes niet effectief, meent de burger te veel wordt betutteld en vooral vrije keuzes moet kunnen maken.

Voortbestaan is daarmee onmogelijk, een internationale oproep om Stivoro overeind te houden ten spijt.

Stivoro, in 1974 opgericht door het Astmafonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding, is bij het grote publiek vooral bekend van antirookcampagnes. Daarnaast houdt het zich bezig met onderzoek naar roken.

Eerder al trokken het Astmafonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zich deels terug als financier van campagnes. Hun steun wordt in 2014 geheel stopgezet.

Afgelopen maanden is achter de schermen druk uitgeoefend om Schippers tot andere inzichten te brengen. Volgens de International Tobacco Policy Evaluation Project (ITC) is Stivoro een onmisbare bron van objectieve informatie over roken en rookverslaving, zo blijkt uit een brief die deze organisatie van tachtig wetenschappers uit twintig landen begin april naar Schippers zond. ITC controleert naleving van het VN-verdrag om roken tegen te gaan. Nederland ondertekende dat verdrag van de wereldgezondheidsorganisatie WHO in 2005.

Volgens de Canadese onderzoeksleider Geoffrey Fong van ITC laat het huidige kabinet het in de strijd tegen roken vooral afweten. Fong beschuldigt Schippers ervan dat zij vooral de tabaksindustrie ter wille is. Zo ziet dit kabinet bijvoorbeeld af van hogere tabaksaccijns, het terugdringen van verkooppunten van tabak, afschrikwekkende plaatjes op pakjes sigaretten en shag en nieuwe campagnes om roken tegen te gaan.

Nederland verzuimt bovendien de verdragsverplichting om zijn bevolking goed voor te lichten, vindt Fong. Hij verwijst daarbij naar een studie waaraan drie Nederlandse en één Canadese universiteit en Stivoro samenwerkten.

"Een van de conclusies is dat Nederlandse rokers een heel laag kennisniveau hebben over de basale gevaren van roken, voor henzelf maar ook voor anderen", schrijft Fong.

Zo is slechts 61 procent van de Nederlandse rokers het eens met de stelling dat meeroken gevaarlijk is voor niet-rokers. Veel lager dus dan in China (96) en Frankrijk (93 procent). Stivoro telt een kleine veertig medewerkers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden