Geen subsidie als moslims niet samengaan

AMSTERDAM - De overheid wil één aanspreekpunt voor moslims: het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Vandaag dient zich echter een concurrent aan, de Contact Groep Islam (CGI).

Samen met alevietische en sjiitische moslims en de ahmaddiyyabeweging start de Nederlandse Moslimraad (NMR) vandaag de Contact Groep Islam (CGI). ,,Misschien zijn we niet de grootste, maar we vertegenwoordigen wel alle stromingen van de islam', zegt NMR-voorzitter Derwisj Maddoe over de CGI.

Minister Verdonk (vreemdelingenzaken) zei gisteravond in 'Nova' dat er één contactorgaan moet komen, waarin alle moslimorganisaties samenwerken. Komt dat orgaan er niet, dan komt er ook geen subsidie (jaarlijks 400000 euro). Ook een kamermeerderheid wil dat CMO en CGI zich verenigen.

De voorganger van minister Verdonk, R. van Boxtel, nam het initiatief voor een islamitisch contactorgaan. De totstandkoming verliep met ruzies: sommige groeperingen werden niet toegelaten en eerder dit jaar stapte de Nederlandse Moslimraad al uit het CMO.

Volgens ahmaddiyya Hikmat Mahawat Khan ligt de eenzijdige samenstelling van het Contactorgaan Moslims en Overheid juist aan de minister: zij zou hebben toegestaan dat het CMO sommige moslimgroeperingen weerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden