Geen strafrechtelijk onderzoek na aangifte Baybasin

(Novum) - De aangifte die namens de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin werd gedaan tegen ambtenaren van het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie (OM) bevat geen aanknopingspunten voor een strafrechtelijk onderzoek, zo laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten. Dat besluit volgt op onderzoek van de Rijksrecherche en het Landelijk Parket.

Baybasin werd in 2002 in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor moord, gijzeling en drugshandel. De Turkse Koerd, die vastzit in Alphen aan den Rijn, ontkent schuldig te zijn en zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een complot tussen de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie, Joris Demmink en de Turkse overheid.

De aangifte was volgens het OM grotendeels gebaseerd op een 'mysterieus' aanvullend rapport dat volgens de advocaten van Baybasin afkomstig was van de Turkse overheid. De advocaten zouden niet hebben willen voldoen aan een verzoek van het Landelijk Parket om het volledige aanvullende rapport, waarover zij zeggen te beschikken, te overhandigen, zo licht het OM toe. Ook zouden ze geen duidelijkheid hebben kunnen verstrekken over de authenticiteit van dat document. Zo is onduidelijk gebleven wie de opdrachtgever en de opsteller van het rapport waren.

Een analyse van het wel beschikbare materiaal wekt de indruk dat de opstellers niet behoren tot enige overheidsinstantie, stelt het OM. De teksten zouden opmerkelijke fouten in de grammatica en gebruikte terminologie bevatten. Ook door de stijl van schrijven is twijfel gerezen over de echtheid van deze zogenaamde overheidsstukken.

Nog geen maanden geleden bepaalde de rechter in Den Haag dat Demmink zich mocht blijven bemoeien met Baybasin. De Turk wilde dat met een kort geding voorkomen, vanwege de bewuste aangifte.

Baybasin, die werkte voor de Turkse overheid, deed begin april aangifte tegen Demmink wegens pedofilie, ontvoering en deelneming aan een criminele organisatie. Voor de twee laatste feiten deed hij ook aangifte tegen de door Demmink aangestuurde officier van justitie Hugo Hillenaar, die de strafzaak tegen Baybasin als eerste behandelende. Ook deed hij aangifte tegen alle andere volgens hem betrokken ambtenaren.

Tien dagen na de aangifte was Demmink samen met Gijs Wouters, de directeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen, in gevangenis Midden Holland in Alphen. De Turk moest in de isolatiecel. De advocaten van Baybasin zien hierin een vorm van machtsmisbruik en intimidatie. Volgens het ministerie van Justitie ging het om een werkbezoek.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar het vermeende complot. Uit een eerder onderzoek van de AIVD bleek dat Demmink niet chantabel is, iets dat de advocaten van Baybasin stelden. Hij zou in Turkije zijn betrapt op een feestje waar minderjarige kinderen werden misbruikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden