Geen straf voor man die stiefmoeder hielp om te sterven

Albert Heringa, twee jaar geleden in de rechtbank in Zutphen.Beeld anp

Albert Heringa (74) die zijn 99-jarige moeder in 2008 hielp met sterven toen een arts haar uitzichtloze lijden niet wilde beëindigen, krijgt geen straf. Hij kon zich beroepen op een noodtoestand.

Hij heeft helemaal zorgvuldig en transparant gehandeld en wordt daarom ontslagen van vervolging, besloot het gerechtshof in Arnhem woensdag. Hulp bij zelfdoding is in Nederland alleen toegestaan aan artsen. Om die reden verklaarde de rechtbank in Zutphen Albert Heringa eind 2013 schuldig. Maar omdat Heringa uit naastenliefde had gehandeld, ging de rechtbank toen niet mee met de geëiste drie maanden voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als Heringa tekende hoger beroep aan.

Heringa verklaarde altijd geen andere keuze te hebben gehad dan zijn moeder in 2008 te helpen. Ze kampte met ouderdomskwalen, en was naar eigen zeggen klaar met leven. Hij zag zich genoodzaakt in te grijpen, toen hij van haar hoorde dat zij begonnen was pillen op te sparen om daarmee haar leven te beëindigen.

Malariapillen in de vla
Als voormalige tropenganger beschikte Heringa nog over een oude voorraad malariapillen. Omdat de huisarts van zijn moeder niet wilde helpen, besloot hij te hulp te schieten. In juni 2008 roerde Heringa zijn voorraadje pillen en de nodige slaappillen voor zijn moeder door de vla. Daarop sliep ze rustig in.

Heringa beschouwt zijn hoger beroep als een kwestie van principe. Hij verzet zich tegen de huidige euthanasiewetten, die stellen dat iemand pas mag overgaan tot zelfdoding als hij of zij een 'medisch classificeerbare' aandoening heeft. Heringa's stiefmoeder had zo'n aandoening niet, maar was volgens hem dus wel 'klaar met leven'.

Het gerechtshof oordeelt nu dat Heringa voldoende heeft getoetst dat zijn stiefmoeder psychisch en fysiek vreselijk leed en dat haar doodswens echt was. Bij dat oordeel baseert het gerechtshof zich op gesprekken die Heringa met zijn moeder had. Daarvan heeft hij geluids- en video-opnames gemaakt.

Ook mochten Heringa en zijn moeder er volgens het hof van uitgaan dat er geen andere uitweg meer was, omdat ze voldoende hadden geprobeerd om hulp bij de zelfdoding te krijgen. Ten slotte heeft Heringa alles transparant en controleerbaar vastgelegd.

Heringa slaakte een zucht van verlichting. ,,Ik ben heel blij'', reageerde hij. Vanaf de publieke tribune klonk applaus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden