Geen straf voor daders van de moordpartijen in oorlog El Salvador

SAN SALVADOR (AFP, Reuter, AP) - Het Salvadoraanse parlement heeft volledige amnestie verleend aan alle mensen die ervan zijn beschuldigd tijdens de burgeroorlog mensenrechtenschendigen te hebben gepleegd. Dit betekent dat ook een aantal al veroordeelde militairen onmiddellijk zal vrijkomen.

De christen-democraten en de Democratische Convergentiepartij hadden voor de stemming in het parlement de vergaderzaal boos verlaten. Zij hebben niet voldoende stemmen in het parlement om het voorstel van de regerende Arenapartij tegen te houden. Enkele christendemocratische parlementariers zeiden dat tijdens een bijeenkomst van experts, die zich deze week in Geneve over de buitenlandse schuld van het land zullen buigen, wel eens een ongunstige beslissing over El Salvador zal worden genomen.

Vorige week bracht de commissie van Waarheid van de Verenigde Naties een rapport uit over de schendingen van de mensenrechten in El Salvador tijdens de burgeroorlog. In het lijvige rapport worden de daders genoemd van bloedbaden en moorden die het leven kostten aan zeker 75 000 Salvadoranen en enkele buitenlanders, onder wie de vier Ikon-medewerkers die in maart 1982 werden vermoord.

De commissie van Waarheid drong erin het rapport op aan dat de betrokkenen zeker tien jaar lang geen openbare functie zullen bekleden of werkzaam zijn bij de strijdkrachten.

Twee leden van de guerrillabeweging FMLN die worden genoemd in het rapport hebben inmiddels toegezegd geen leidende functie meer te zullen bekleden. De meerderheid van de in het rapport genoemde daders zijn echter militairen.

Na een vredesakkoord tussen de regering en de linkse rebellen van het Farabundo Marti National Liberation Front, of FMLN, in 1991 werd overeengekomen de VN een onderzoek te laten instellen naar de mensenrechtenschendingen. Het rapport is daar het gevolg van. De Salvadoraanse regering ging verder niet in op de aanbevelingen van de VN-commissie maar uit de beslissing van het parlement en uitspraken van president Alfredo Cristiani kan worden afgeleid dat de daders van bloedbaden zoals het uitmoorden van zevenhonderd inwoners van het dorp El Mozote op geen enkele manier zullen worden vervolgd.

Een bizar gevolg van de stemming in het parlement is dat twee militairen, die dertig jaar gevangenisstraf uitzitten voor de moord op zes jezuieten van de Universiteit van Midden-Amerika in 1989, onmiddellijk vrijkomen. Verder komt er geen proces tegen andere militaire leiders, onder wie minister van defensie generaal Rene Emilio Ponce. De Commissie voor de Waarheid van de VN had hem aangewezen als beramer van de moord op de zes jezuitische priesters. Hij is wel afgetreden als minister van defensie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden