Geen straat in Parijs voor Steve Jobs

Het leek Jérôme Caumet, burgemeester van het dertiende arrondissement van Parijs, een geweldig idee. Zijn stadsdeel herbergt vanaf volgend jaar de grootste incubator voor start-ups in de wereld. Zo'n 1000 innovatieve bedrijfjes mogen het straks proberen in een monumentale hal. Vier straten in de buurt van dit hipsterparadijs krijgen nieuwe namen en Steve Jobs mocht als een van de grondleggers van de nieuwe economie niet ontbreken.

In de raadszaal van zijn eigen gemeentehuis kreeg Caumet met gemak de handen op elkaar voor zijn voorstel. Ook burgemeester Anne Hidalgo en de telecombaas Xavier Niel, tevens de drijvende kracht achter de incubator, reageerden enthousiast. Alleen enkele communistische raadsleden dachten er anders over. Zij waarschuwden hun kameraden elders in de stad en gingen in de aanval. "De erfenis van Steve Jobs", zo heet het op de website van de hoofdstedelijke PCF-FG, "bestaat voor alles uit de praktijken van Apple in fabrieken in China waar mensen voor te weinig geld te hard moeten werken."

Ook de 'grootscheepse belastingontduiking' van Apple is een goede reden om de in 2011 overleden Jobs niet te herdenken met een naambordje, meent de PCF-FG.

Deze week moest dan de knoop worden doorgehakt tijdens een zitting van de gemeenteraad van Parijs. Caumet wist dat zijn idee niet veel kans meer zou maken nu de zaak in ideologisch vaarwater terecht was gekomen.

En inderdaad, wethouder Bruno Julliard, een partijgenoot van Caumet, had duidelijk geen zin om in verband te worden gebracht met slavernij en fiscale optimalisering. "Het is beter", zo zei Julliard, "als we de traditie van eengezindheid rond straatnamen handhaven. En de naam Steve Jobs zorgt niet voor consensus."

De communisten kraaiden onmiddellijk victorie op Twitter: "Parijs zal Jobs geen eer bewijzen! Hij staat niet voor het economische model dat wij hier willen." Caumet repliceerde met een ironische tweet. "Dezelfde helden die Steve Jobs zo afschuwelijk vinden, zitten hier met een iPhone in hun zak en een MacBook voor hun neus."

De straten worden uiteindelijk vernoemd naar andere pioniers in de informatietechnologie en kunstmatige intelligentie. De uitverkorenen zijn Alan Turing, mede-uitvinder van de computer, Grace Murray Hopper, die het eerste compilatieprogramma ontwierp en Betty Holberton, een van de zes programmeurs van de eerste elektronische computer. De straat die Jobs had moeten heten, wordt vernoemd naar Ada Lovelace (1815-1852), een Britse wiskundige die het eerste programma voor een mechanische computer schreef. De communistische overwinning is uiteindelijk totaal, omdat met drie vrouwen ook ruimschoots is voldaan aan het criterium voor seksegelijkheid.

Het is niet voor het eerst dat straatnamen in Parijs leiden tot schermutselingen. De gemeente probeert al langer waar mogelijk de plattegrond te ontdoen van namen die herinneren aan het koloniale verleden of andere weinig glorieuze hoofdstukken uit de geschiedenis. Een klimaat waarin, Caumet had het kunnen weten, weinig plaats is voor machtige mannen als Steve Jobs. Ook al hebben zij ons dagelijks leven grondig veranderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden