Geen stoornis? Dan niet langer specialistische hulp

null Beeld anp
Beeld anp

Wat betekenen de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg die volgende week ingaan voor de patiënt? Friezen in psychische nood die aankloppen bij de regionale GGZ zullen vanaf volgende week eerst snel worden onderzocht.

Edwin Kreulen

"Is er sprake van een stoornis, dan gaat iemand net als voorheen naar de gespecialiseerde psychiatrische zorg", zegt bestuursvoorzitter Hans Kedzierski van GGZ Friesland. "Maar wie geen stoornis heeft, maar een probleem - zoals een lichte depressie of behoorlijke relatieproblemen - verwijzen wij naar een lichtere en kortere vorm van hulpverlening. Met gebruik van zelfhulpmodules op internet.

"Wij denken dat minister Schippers best een punt heeft als ze stelt dat nu te veel mensen onnodig specialistische hulp krijgen." Kedzierski schat dat zo'n dertig procent van de binnenkomers deze lichtere hulpvorm zal krijgen.

Daarmee zijn de 5 miljoen euro die GGZ Friesland moet bezuinigen - op een jaarbudget van 130 miljoen euro - nog niet direct gehaald. Ook met de versnelde reductie van het aantal 'bedden' in de psychiatrie - er verdwijnen volgend jaar bijna 100 van de 400 bedden - zou Kedzierski nog geld tekort komen. "Gelukkig hebben we onze zorgverzekeraar ervan weten te overtuigen dat we met die vormen van lichtere en kortere hulp uiteindelijk geld besparen." Daarom betaalt de verzekeraar deels de kosten van de vernieuwing, zo'n 4 miljoen euro - en zijn ontslagen voorlopig niet aan de orde.

Zouden collega-instellingen ook zo te werk moeten gaan? "Als die een verzekeraar kunnen vinden die wil meebetalen, zou ik dat zeker doen", zegt Kedzierski. Toont hij dan niet aan dat Schippers gelijk had toen ze zei dat er nog wel wat lucht zat in de organisatie van de GGZ? Kedzierski: "We moeten het doen met het budget dat we krijgen en als we dat kunnen combineren met vernieuwing dan doen we dat graag."

Toen de kabinetsplannen om 600 miljoen euro (ruim tien procent van het budget) te bezuinigen een half jaar geleden bekend werden, voerde GGZ Altrecht direct een vacaturestop in. Net als in Friesland verdwijnen bij Altrecht de bedden in de psychiatrie in hoog tempo: binnen drie jaar 300 van de 900.

Met een nieuwe afdeling voor kortere en minder specialistische behandelingen zou de instelling die werkt in en rond Utrecht niet veel meer binnenhalen, zegt bestuursvoorzitter Roxanne Vernimmen. "Korter behandelen, dat deden wij al." Daarom sluit Altrecht activiteiten waarvan het denkt dat anderen die ook kunnen uitvoeren. Zoals het behandelcentrum voor ADHD en de afdelingen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. "Voor die laatste groep geldt hetzelfde als voor de ouderenpsychiatrie: die mensen kunnen terecht in een verpleeghuis, waar ze specialistische hulp van onze specialisten kunnen krijgen", zegt Vernimmen. De aparte psychiatrische afdeling waar ze altijd konden verblijven, zal daarom verdwijnen.

Ook bij Altrecht moet e-health een deel van de behandeltijd vervangen: mensen kunnen chatten met medepatiënten of met behandelaars. En moet de psychiater wel overal verschijnen, of kan de gespecialiseerde verpleegkundige het wel af?

Vernimmen schat dat het toch nodig zal zijn om op ongeveer 2500 medewerkers 150 voltijdsbanen te schrappen. Tijdelijke contracten worden niet verlengd. Mensen worden herplaatst als het kan, maar voor het komend jaar is nog een oplossing nodig voor 35 medewerkers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden