Geen steun in Kamer voor tanks aan Indonesië

De verkoop van 80 overtollige Nederlandse Leopard-tanks aan Indonesië maakt geen kans in de Tweede Kamer. PvdA, SP en PVV lieten maandag weten tegen de transactie te blijven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde maandag nog een brief aan de Tweede Kamer waarin de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer bericht dat de mensenrechtensituatie in Indonesië 'sterk is verbeterd'. Dat is een belangrijk argument voor het kabinet om de verkoop door te laten gaan.

Donderdag praat de Kamer over de kwestie. Defensie hoopt 200 miljoen euro voor de tanks te krijgen. Het departement kan het geld goed gebruiken omdat het 1 miljard euro moet bezuinigen en het geld wil gebruiken voor nieuwe investeringen.

Het kabinet ziet geen belemmeringen voor de export van de gevechtstanks van het type Leopard 2 A6. De verkoop is getoetst aan de EU-criteria voor wapenexport en positief bevonden. Ook past de verkoop binnen de wens van beide landen om de samenwerking te intensiveren, zo liet de regering begin mei weten.

Een meerderheid van de Kamer steunde eerder al een motie van GroenLinks tegen de verkoop vanwege de slechte mensenrechtensituatie in de archipel, onder meer in Papua. Samen met GroenLinks hebben de PvdA, SP en PVV een meerderheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden