Update

'Geen stemming fiscal cliff in Huis van Afgevaardigden'

Een handelaar op de beursvloer in New York. Beleggers zijn in de ban van het politieke overleg in Washington, dat mogelijk in de loop van de dag tot een begrotingsakkoord leidt. Beeld ap
Een handelaar op de beursvloer in New York. Beleggers zijn in de ban van het politieke overleg in Washington, dat mogelijk in de loop van de dag tot een begrotingsakkoord leidt.Beeld ap

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal maandag niet stemmen over een compromis over de staatsfinanciën. Dat hebben Republikeinse bronnen maandag gezegd. Dat zou betekenen dat het compromis er niet komt voor de deadline van 1 januari.

In de Amerikaanse Senaat werd eerder op maandag juist gemeld dat een deal erg dichtbij zou zijn. Over belastingverhogingen zou inmiddels een akkoord zijn. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden vormen samen het Amerikaanse Congres. In beide kamers moet overeenstemming zijn.

Volgens de Republikeinse bronnen hebben de leden in het Huis van Afgevaardigden het compromis dat in de Senaat wordt gemaakt nog niet ingezien. 'We willen dat de leden het lezen voordat ze erover stemmen.' Een uitstel van de stemming zou dinsdag niet direct negatieve gevolgen hebben, omdat de financiële markten op Nieuwjaarsdag zijn gesloten.

Als een compromis helemaal uitblijft, treden na de jaarwisseling automatisch zware besparingsmaatregelen in werking; de fiscal cliff. Die zouden de herstellende Amerikaanse economie schaden, zeggen economen.

Volgens Obama is het mogelijke akkoord niet zo allesomvattend als hij had gehoopt. Het is het begin van een oplossing voor de Amerikaanse budgettaire problemen, maar meer stappen zijn hierna nodig, aldus de president.

Obama liet weten dat er nog steeds problemen zijn die opgelost moeten worden, maar hij is er hoopvol over dat het congres dat voor elkaar gaat krijgen. Over bezuinigingen van vele miljarden op verschillende terreinen zou nog worden gesproken. De Democraten zouden proberen hier een jaar uitstel voor te krijgen, terwijl de Republikeinen dit sneller willen.

Meer belasting
Eerder lieten bronnen in Washington weten dat Amerikaanse gezinnen met een inkomen boven 450.000 dollar per jaar vanaf volgend jaar meer belasting moeten betalen, in een schaal die oploopt tot 39,6 procent. Daarover zijn de Democraten en Republikeinen het eens geworden.

Vicepresident Joe Biden en de Republikein Mitch McConnell zouden het ook eens zijn over een verlenging van de termijn waarin werklozen recht hebben op een uitkering. Daarnaast wordt er volgend jaar niet getornd aan de vergoeding die doktoren ontvangen onder het medicareprogramma.

De bezuinigingen en belastingverhogingen zouden 600 miljard dollar opleveren in de komende 10 jaar.

De laatste horden zijn naar verluidt de brede automatische bezuinigingen die samen met belastingverhogingen de zogeheten fiscal cliff vormen. De onderhandelingen om die automatische bezuinigingen uit te stellen zijn nog gaande.

Obama tijdens de persconferentie. Beeld
Obama tijdens de persconferentie.
Het Witte Huis in Washington. Beeld afp
Het Witte Huis in Washington.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden