'Geen stemmetje in het hoofd'

amsterdam – „Ik zat in The Zone.” Sporters hanteren zo hun eigen jargon. The Zone handelt over mysterieuze krachten die tijdens een sportwedstrijd naar boven komen. Sporters weten: nu ben ik onoverwinnelijk. Alles lukt. Het gebeurt ze maar enkele keren in hun carrière.

Squasher Laurens Jan Anjema (27) voelde het in maart tijdens de halve finale van een toernooi in Montreal. Hij won. Een week later triomfeerde hij in Winnipeg. Door deze zeges staat hij aan de vooravond van het EK voor landenteams op de drempel van de top 10 van de wereldranglijst.

The Zone dus. Hoe voelt dat nu? „Alles gaat zoals je wilt. Je bent heel ontspannen, kalm en alert. Je hebt geen stemmetje in je hoofd dat je vertelt wat je moet doen. Alles klopt.” Hoe je in deze staat van opperste prestatie komt, is volgens Anjema niet uit te leggen. „Ik zou multimiljonair zijn als ik dat wist en het aan andere sporters zou kunnen vertellen.”

Hij voelde het één keer eerder. In 2005, toen Anjema de toenmalige nummer 1 van de wereld, Peter Nicol, versloeg. Hij stapte de baan op met het gevoel dat hij kansloos was. Het bracht hem rust. Op het moment dat hij de zege voelde, ging het mis. Nicol kwam terug. Anjema schakelde weer om en won alsnog. De Hagenaar wil er maar mee zeggen dat je zo uit The Zone kunt raken, maar je kunt er ook in terug.

Zijn prestaties in 2010 mogen er wezen. Laurens Jan Anjema bleef veertien partijen ongeslagen, totdat de Egyptenaar Hisham Mohd Ashour hem in Calgary een halt toeriep. Na zijn nederlaag vloog hij naar Nederland om te trainen in het Frans Otten Stadion in Amsterdam.

De samenwerking met fitnesstrainer Henk Kraaijenhof, die vroeger ook Nelli Cooman en Merlene Ottey atletieksucces bracht, is volgens Anjema een van de verklaringen voor zijn resultaten. De squasher leerde op mentaal vlak veel van Kraaijenhof.

„Hij leerde me om uit te schakelen. Kraaijenhof vertelde me dat ik niet de hele dag met de wedstrijd zelf bezig moet zijn. Vaak dacht ik uren na een wedstrijd nog over wat ik goed en fout deed. Ik kon moeilijk in slaap komen, lag soms tot vijf uur ’s nachts te malen. Kraaijenhof hield me voor dat ik de wedstrijd los moest laten. Ik mocht me maar twee à drie uur per dag met mijn performance bezighouden.”

Geen eenvoudig proces, fanatiek als Anjema is, maar het loslaten van de wedstrijd gaat hem steeds beter af. „Het kostte zoveel energie.” Nu ontspant hij zich tijdens toernooien door een dvd’tje te kijken of te skypen en te twitteren. „Ik sla al 22 jaar tegen de bal, ik weet wel hoe ik hem moet raken.”

Ook bondstrainer Lucas Buit speelt een belangrijke rol in zijn opmars op de wereldranglijst. De oud-squasher begeleidt hem tijdens toernooien. Buit geeft hem nieuwe inzichten.

„Ik ben van nature een aanvallend en fysiek ingestelde squasher. Ik speel in hoog tempo en kan tegenstanders van de baan blazen. Maar soms vraagt de situatie om een andere speelstijl. Als je zelf onder druk staat, zal je juist defensief moeten squashen. Buit wijst mij erop dat ik nog meer variatie in mijn spel kan leggen.”

Laurens Jan Anjema staat nu elfde op de wereldranglijst. Als hij in mei tijdens een groot toernooi in Egypte een goed resultaat boekt ,ligt een top-10 notering in het verschiet.

De Zuid-Hollander is dan nog niet tevreden. „Doel is om nummer 1 te worden. Ik heb al van spelers uit de top 10 gewonnen. Zij hebben hun spel geperfectioneerd, bij mij kunnen er nog veel zaken beter. Ik heb er zo’n hekel aan als sporters zeggen dat ze blij zijn als ze de top 10 kunnen halen. Ik stel mezelf geen limiet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden