Update

'Geen stemmen geronseld in Bergen, alleen te enthousiast campagne gevoerd'

null Beeld anp
Beeld anp

In de Noord-Hollandse kustgemeente Bergen is geen sprake van het ronselen van stemmen, maar alleen van een iets te enthousiaste manier van campagnevoeren. Dat zegt Else Trap, nummer 2 op de lijst van de plaatselijke partij Kies Lokaal.

Er loopt een onderzoek of de zus van de lijsttrekker van de partij heeft geronseld. De zus van lijsttrekker Janina Luttik-Swart (Kies Lokaal) werkt in een bejaardentehuis en zou daar de stempassen van bewoners hebben verzameld. Maar volgens Trap heeft ze slechts als trotse zus posters opgehangen en kaarten uitgedeeld in het tehuis. 'Ze heeft erover gesproken met de leiding, die zei dat het misschien iets te veel was, en toen is ze gestopt. Het is een storm in een glas water', aldus Trap.

Volgens Trap is de zaak aangezwengeld door de voorzitter van de cliëntenraad van het tehuis. 'Zij is de schoonmoeder van een wethouder van GroenLinks hier. Ik wil niet spreken over complottheorieën, maar ik vind het wel opvallend.'

Politieonderzoek
De gemeente Bergen maakte vanmiddag bekend toch een politieonderzoek te starten op verzoek van burgemeester Hetty Hafkamp. Hafkamp zegt de politie te hebben ingeschakeld om zeker te zijn van onafhankelijk onderzoek, nu eigen bevindingen van de Prins Hendrik Stichting erop wijzen dat geen sprake lijkt te zijn geweest van het ronselen van stemmen. 'Ik trek dit interne onderzoek niet in twijfel, maar ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid', aldus Hafkamp.

Meer gevallen
Eerder kwamen er berichten over ronselen in de gemeenten Roermond (Limburg), Heusden (Noord-Brabant) en Soest (Utrecht) naar buiten. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat gemeenten aangifte doen als ze het vermoeden hebben dat er is geronseld.

Het ronselen van stemmen voor gemeenteraadsverkiezingen kwam, voor zover bekend, bij vorige verkiezingen in Nederland niet veel voor. De rechter kwam er slechts een aantal keren aan te pas bij de verkiezingen de afgelopen jaren.

Burgemeesters
Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters zegt dat van stelselmatige ronselpraktijken bij de raadsverkiezingen geen sprake is. Volgens de voorzitter van het genootschap, Haarlems burgemeester Bernt Schneiders, komt het ronselen van stemmen in de praktijk weinig voor, ondanks de incidenten in Soest, Heusden, Roermond, Bergen en Valkenburg.

Schneiders: 'Dat komt mede omdat het niet mogelijk is om voor meer dan twee andere kiesgerechtigden volmachtstemmen uit te brengen.' Volgens hem zijn al zijn collega's wel alert op eventueel misbruik. Dat valt volgens Schneiders af te leiden uit de aangiften die nu gedaan zijn en die door het Openbaar Ministerie worden onderzocht. 'We moeten ons daarbij wel realiseren dat het beschuldigen van ronselen ook als politiek wapen kan worden ingezet. Daarom is voorzichtigheid altijd geboden.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden