Geen stel zonder serie

Ze kruipen op de bank en kijken naar 'Borgen', 'New Girl' of 'The Big Bang Theory'. Exclusief met zijn tweeën. Gezapig? Voor veel stellen met een drukke agenda is samen een serie kijken het ideale bindmiddel.

TEKST NICOLE BESSELINK FOTO'S MAARTJE GEELS

Een winteravond. De couscous is op en de verwarming loeit. Niets krijgt ons nog naar buiten, maar wat gaan we binnen doen? Een paar afleveringen van 'The Big Bang Theory', stel ik voor tijdens de afwas. Kan niet, zegt de vriendin die is komen eten. Kijkt ze al met haar vriend en inmiddels zitten ze in het zesde seizoen. Ik ben pas bij drie.

Ze is niet de enige die een serie volgt met haar geliefde als uitverkoren gezelschap. Mijn huisgenootje kijkt 'Breaking Bad' met haar vriend, de serie over een terminaal zieke scheikundeleraar die drugs besluit te verkopen om te voorkomen dat zijn gezin na zijn dood zonder geld komt te zitten. En ze kijken 'Feuten', de BNN-serie vol corpsleed. Een bevriend stel volgt er maar liefst vier samen: 'Homeland', 'Mad Men', 'Boardwalk Empire' en 'Californication'. Een collega en haar vriend zweren bij 'Borgen' en 'The Killing'. En mijn broertje krult elke donderdagavond met zijn vriendin op de bank voor 'Wie is de mol'.

Geen stel zonder serie, lijkt het. Helemaal als het, zoals nu, nog steeds vroeg donker is en de kou niet uitnodigt om nog een stap buiten de deur te zetten. Een avondje op de bank lonkt. Lampen uit, tv aan of laptop voor de neus en even kijken hoe het ervoor staat in pak 'm beet Pasadena, waar de superslimme sociale klunzen Leonard en Sheldon uit 'The Big Bang Theory' hun verdieping delen met de blonde Penny, die tevergeefs probeert door te breken in Hollywood.

Vooral voor jonge stellen lijkt de serie een ideaal bindmiddel. Soms nog pendelend tussen twee adressen en met allebei een drukbezette agenda is die nieuwe aflevering van die samen gevolgde serie een zekerheidje. Een rustpunt. Iets om te delen. Hoe chaotisch de week ook is, hoeveel afspraken buitenshuis er ook tussenkomen, die nieuwe aflevering kijken 'we' samen, zo luidt de ongeschreven deal.

Wat series daar zo ideaal voor maakt, is dat ze kort en flexibel zijn. Een (half) uurtje is snel bekeken en dat kan ook nog eens op elk moment door Uitzending Gemist, de on demand-opties van betaalzenders als HBO, de schappen vol dvd-boxen en het binnentrekken via internet. Makkelijker dan het plannen van een vaste sportavond of een concert. De ene keer komt de dinsdagavond goed uit, de andere keer een luie zondagmiddag. Dan weer is één aflevering genoeg, de volgende keer zijn het er vijf achter elkaar. Kan allemaal.

Natuurlijk, vroeger kon je 'Beverly Hills 90210', 'Baywatch' en 'Heartbreak High' ook op een videoband slingeren en terugkijken wanneer je wilde - na eindeloos voor- en achteruit spoelen om het begin terug te vinden. Maar nu is een aflevering sneller gedownload dan 'ie op tv is. Plus: een laptop of tablet is compacter en makkelijker te vervoeren dan de bakbeesten van tv's vijftien jaar geleden, toen 'downloaden' de Van Dale nog moest halen. Dat maakt dat je overal kunt kijken: op de bank, in de trein, in bed.

Wetenschappelijk gestaafd is het allemaal niet, maar in een tijd dat jongeren bij woorden als 'vastleggen' of 'abonnementen' al snel een vies gezicht trekken, lijkt series kijken een perfecte vrijblijvende hobby. Huiskamervrienden Leonard en Sheldon zitten altijd klaar, te wachten tot een stel dat ergens onder een dekentje ligt weer op play klikt. Op afroep maken ze hun grappen. Zodat dat stel op de bank daar na afloop weer over kan praten en zich verbonden voelt omdat ze iets delen.

Logisch dus dat na de couscous niet de serie volgde die mijn bezoek kijkt met haar vriend. Dan zou ik zo'n kostbaar bankmoment van haar afpakken. In plaats daarvan werd het een documentaire over een rugbyteam uit Uruguay dat met een vliegtuig neerstortte in de Andes en zich tot hun redding - 72 dagen later - in leven moest zien te houden. Daarvoor hadden we allebei nog geen kijkgezelschap in gedachte.

Downloaden voor dummies
Series downloaden gaat het snelst via zogeheten 'torrents' en nieuwsgroepen. Zolang je zelf niets uploadt, is dat legaal. Op Duken.nl en Binaries4all.nl staan handleidingen voor beginners. Te ingewikkeld? HBO biedt haar series binnen 24 uur ondertiteld aan, maar 't kost rond de 15 euro per maand. Voor kijken via internet - streamen - zijn in Nederland nog weinig opties. Het wachten is op de komst van Amerikaanse online videostreamers als Netflix en Hulu. Zij bieden - tegen betaling - praktisch alle films en series aan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden