Geen stappen tegen nieuwe bloedverdunners

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers Beeld anp
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith SchippersBeeld anp

Er komen geen maatregelen tegen nieuwe bloedverdunners die maag- en darmbloedingen kunnen veroorzaken. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid woensdag aan de Tweede Kamer geschreven op vragen van de SP.

Redactie

In juni bleek uit een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam dat het risico op bloedingen bij de nieuwe antistollingsmiddelen 45 procent hoger is dan bij de huidige standaardbehandeling. Bloedverdunners zorgen ervoor dat het bloed dun genoeg blijft en er geen bloedstolsels ontstaan.

Het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) ziet volgens Schippers nog geen aanleiding om maatregelen te nemen. Het CBG maakt samen met de Europese registratieautoriteiten de afweging of de balans tussen werkzaamheid en risico's bij medicijnen nog positief is.

Met traditionele bloedverdunners (zoals acenocoumarol en fenprocoumon) moet de patiënt zich regelmatig laten controleren bij de trombosedienst. De nieuwe generatie (nieuwe orale anticoagulantia, NOAC) is makkelijker in gebruik. Daarmee hoeft de patiënt niet meer steeds langs de trombosedienst.

Schippers wijst erop dat tegenover het licht verhoogde risico op bloedingen een veel lager risico op ernstige hersenbloedingen staat. 'Het blijft bij het voorschrijven altijd zoeken naar een balans', aldus de bewindsvrouw. Het CBG volgt het gebruik en de risico's van de nieuwe antistollingsmiddelen 'intensief'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden