Geen sprake van seksisme bij media-aandacht voor vrouwelijke politici

P&W, veel te veel mannen, zo klinkt het steeds weer op Twitter.Beeld ANP

Je kunt er de klok op gelijk zetten. Zet vier mannen aan tafel bij Pauw en Witteman en op Twitter vliegen termen als hengstenbal, haantjes en mannenbolwerk je om de oren. Toch blijkt dat "voorzichtigheid is geboden bij aanwijzen van het geslacht als directe verklaring voor het wel of niet krijgen van media-aandacht voor politici".

De Nederlandse Nieuwsmonitor onderzocht in opdracht van mediaplatform VIDM.nl en Sprekersbureau ZijSpreekt de gemiddelde aandacht voor mannen en vrouwen in de Tweede Kamer (zonder fractievoorzitters) in de media. Die blijkt in dagbladen en op televisie ongeveer gelijk te zijn. "Het hangt er ook vanaf welke functie bekleed wordt: ministers krijgen vaak meer aandacht dan staatssecretarissen en fractievoorzitters van grote partijen worden meer genoemd dan die van kleinere partijen. Zolang de belangrijkste posities bekleed worden door mannen, zullen deze mannen ook meer media-aandacht krijgen dan vrouwen."

Daarnaast speelt het nieuws rond een persoon een rol. Opvallende uitspraken, een rel, aan- of aftreden, dat bepaalt of iemand aandacht krijgt in nieuwsrubrieken- of kolommen. Geert Wilders is daar een voorbeeld van. Hij voert de lijst van fractievoorzitters in het nieuws aan. Hero Brinkman en Tofik Dibi doen dat bij de top tien van overige Kamerleden in dagbladen en op televisie. Het ligt dus niet aan het geslacht van de persoon, "maar aan de nieuwswaarde van de uitspraken die deze persoon doet of er veel media-aandacht is voor deze persoon".

De Nederlandse Nieuwsmonitor turfde ook welke vrouwen het meest in het nieuws kwamen. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van tien verschillende categorieën. Minister Edith Schippers kreeg, net als in 2011, de meeste aandacht van de dagbladen. Jolande Sap voert de lijst aan bij de televisie-uitzendingen. Opvallend is de positie van CDA-Kamerlid Mona Keizer. Zij staat bij de televisie op de vijfde plaats terwijl ze in de dagbladenlijst niet in de top tien voorkomt.

In de categorie openbaar bestuur wordt Agnes Jongerius het meeste genoemd, bij de sport is het Anky van Grunsven en in de categorie media Linda de Mol die de meeste aandacht krijgt.

* Er staat geen fractievoorzitter van de VVD in de lijst, omdat dit tijdens kabinet Rutte I Stef Blok was, die nu minister is, terwijl tijdens Rutte II Halbe Zijlstra fractievoorzitter is en in kabinet Rutte I staatssecretaris was. Zij staan beide in de categorie bewindslieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden