Geen sprake van klassieke kidnap

Terwijl de politie rekening hield met een uitputtingsslag meldde Claudia Melchers zich gisternacht op sokken bij de Amsterdamse politie.

Niet eerder kwam een Nederlands slachtoffer van een ogenschijnlijk `klassieke` ontvoering zo eenvoudig vrij. Melchers werd woensdagavond in de omgeving van het Arnhemse park Sonsbeek uit een auto gezet. Twee bange dagen, waarin zij van haar Amsterdamse woning naar een vooralsnog onbekende plek in vermoedelijk het oosten van het land werd gebracht, gingen eraan vooraf. De politie heeft na de onverwachte vrijlating de klopjacht geopend op de daders. Zolang die niet zijn opgepakt en verhoord, blijft het motief van de ontvoering vermoedelijk verborgen.

Van een klassieke ontvoering, waarbij kidnappers geld en/of diamanten eisen in ruil voor het leven van een lid van een vermogende familie, lijkt in de zaak-Claudia Melchers inmiddels geen sprake. Eerder is de vraag aan de orde of de ontvoerders in een opwelling handelden toen zij maandag met Melchers telefoneerden, haar vervolgens in haar woning bezochten en onder dwang meenamen, om daarna voor dat huis een tijd te dralen alvorens er in de bestelbus vandoor te gaan. Bij eerdere klassieke ontvoeringen, zoals met Freddy Heineken en Gerrit Jan Heijn, gingen de daders juist uit van een vooropgezet en zeker in eerste instantie heel nauwkeurig uitgewerkt draaiboek.

Een ander opmerkelijk verschil met deze ontvoeringen is de schriftelijke eis van Melchers` kidnappers voor de levering van 300 kilo cocaïne. Tenzij zelf behorend tot de toplaag van de georganiseerde misdaad, zal een Nederlandse familie, hoe vermogend ook, niet zo`n partij kunnen regelen. Zelfs als een familie tot de maffia behoort is de kans dat dit op korte termijn lukt minimaal. De ontvoerders van Melchers moeten dat, professionals of amateurs, hebben geweten. Hoe zou ooit de overdracht van een partij van dergelijke omvang kunnen plaatsvinden? Dit los van de vraag hoe de ontvoerders ongezien ermee vandoor dachten te gaan.

De Amsterdamse recherchechef Woelders zei donderdag dat de ontvoerders mogelijk geschrokken zijn van de massale media-aandacht rond de verdwijning van Claudia Melchers. Aandacht was er zeker voor haar en haar vader Hans, eigenaar van Melchemie Holland. Radio, televisie en dagbladen berichtten uitvoerig over hun beider liefde voor bridge, het cateringbedrijf van Claudia, het kasteel van Hans, de betrokkenheid van Melchemie bij dubieuze leveranties in het verleden.

Feiten over de ontvoering bleven echter tot de vrijlating van Claudia Melchers voornamelijk achterwege. Niet in het minst vanwege de radiostilte waartoe politie en de familie Melchers besloten. De politie heeft geen contact gehad met de ontvoerders en voorzover Woelders bekend is dat evenmin het geval geweest met de familie Melchers. Die ontkent dat is onderhandeld met de ontvoerders en voegt daaraan toe dat evenmin geld of goederen in het geding zijn geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden