Geen sporen van doping in urine Vandenbroucke

DENDERMONDE - In het lichaam van de Belgische wielrenner Frank Vandenbroucke zijn geen sporen van doping gevonden. Urinetesten die zijn afgenomen op de dag dat de politie verboden middelen in zijn huis aantrof, waren negatief.

Vandenbroucke kwam eind februari in opspraak toen de politie in zijn woning in Lebbeke kleine hoeveelheden epo, clenbuterol en morfine aantrof. Zijn ploeg Domo-Farm Frites ontsloeg de voormalig winnaar van Luik-Bastenaken-Luik onmiddellijk. De Belgische wielerbond schorste de renner voor zes maanden en gaf hem een boete van 6800 euro.

De Belgische justitie heeft Vandenbroucke officieel beschuldigd van het bezit van verboden middelen. Tegen de renner loopt een gerechtelijk vooronderzoek. Hoewel de urinetesten negatief waren, is dat onderzoek nog niet afgerond. Het gerecht heeft nog steeds geen verklaring voor de gevonden hoeveelheid epo, morfine en clenbuterol in de woning van de wielrenner.

Indien Vandenbroucke toch voor de rechtbank moet komen wegens het bezit van verboden producten en het overtreden van de Belgische drugswet, dan riskeert hij een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar.

Het onderzoek tegen Vandenbroucke kwam op gang nadat de politie bij een snelheidscontrole op 27 februari het voertuig van de omstreden Franse arts Bernard Sainz (58) had aangehouden. In de wagen vond de politie een zak met een grote hoeveelheid flesjes en spuiten van onbekende origine. Omdat Sainz de nacht had doorgebracht bij Vandenbroucke werd diens woning onderzocht.

Aangezien Sainz op weg was naar Oudenaarde werden ook bij wielrenner Nico Mattan een huiszoeking en een urinetest verricht. Bij hem werd niets gevonden. Ook zijn urinestaal was negatief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden