Geen spellinghulp voor dyslectisch kind op eindexamen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Leerlingen met dyslexie mogen tijdens het eindexamen dit jaar geen gebruik meer maken van spellingcontrole op de computer. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft deze strenge regel afgelopen najaar stilletjes ingevoerd, tot verbijstering van een Kamermeerderheid en scholen, schrijft het AD vandaag.

Het CvTE wijzigde afgelopen oktober de regels, omdat vanaf dit schooljaar de spellingvaardigheid in het examencijfer Nederlands weer meetelt. Staatssecretaris Sander Dekker besloot vorig jaar juni spelling weer te gaan toetsen bij het centraal examen Nederlands op de havo en het vwo.

De examens in 2015 vormden een uitzondering; toen werd spelling niet getoetst en stond vooral de leesvaardigheid centraal, maar op aandringen van de Tweede Kamer kwam Dekker hier dus vorig jaar op terug. Kinderen op havo/vwo die bij het komende examen Nederlands drie of meer spelfouten maken krijgen een punt aftrek. Op het vmbo is dit een halve punt.

Iedereen gelijk
Ook dyslectische kinderen komen niet onder de spellingtoets uit. "Examens moeten voor iedereen gelijk zijn'', stelde een woordvoerder van het ministerie van onderwijs vanochtend. "Het aantal punten dat kan worden afgetrokken voor spelling is beperkt. Ook kinderen met dyslexie kunnen prima hun examens halen.''

VWO-leerlingen buigen zich over hun eindexamen Nederlands. (archieffoto) Beeld ANP
VWO-leerlingen buigen zich over hun eindexamen Nederlands. (archieffoto)Beeld ANP

In 2014 en daarvoor deden leerlingen met een dyslectieverklaring het examen, waarbij ze mochten kiezen of ze gebruik wilden maken van de spellingcontrole op de computer, of niet. Deden ze dat wel dan kregen ze automatisch een punt aftrek. Probeerden ze het zonder, dan gold dezelfde regel als bij alle andere leerlingen: maximaal een punt aftrek bij drie spelfouten of meer.

Kleine uitzondering
Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) stelt nu dat leerlingen met dyslexie tijdens het eindexamen dit jaar in principe geen gebruik meer mogen maken van spellingcontrole op de computer.

Een kleine uitzondering wil het CvTE nog wel maken: voor dyslectische leerlingen met schrijfangst. Zij mogen wel gebruik maken van de spellingcontrole, maar krijgen dan dus wel de puntenaftrek.

'Oneerlijk'
Een meerderheid van de Tweede Kamer, die vorig jaar zelf vroeg om de herinvoering van de spellingtoets, wil over de nieuwe regels meer duidelijkheid van staatssecretaris Dekker.

"Dit is oneerlijk en nooit de bedoeling geweest van de Kamer. Onze wens is te kort door de bocht vertaald'', aldus CDA'er Michel Rog. Ook PvdA, D66 en de PVV zijn onaangenaam verrast.

SP-Kamerlid Tjitske Siderius heeft inmiddels Kamervragen gesteld. "De SP is verbolgen over het feit dat de staatssecretaris in een lopend examenjaar de spelregels wijzigt", aldus Siderius tegen het AD.

Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs, cultuur en wetenschap. Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs, cultuur en wetenschap.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden