'Geen slaapkamer voor de koningin'

Van een onzer verslaggeefsters ROTTERDAM - Het is “klinkklare onzin” dat voor de inrichting van de woning van de commissaris van de koningin wettelijke richtlijnen gelden, waaronder het voorschrift dat er een logeerkamer moet zijn voor het staatshoofd. Zo reageert Binnenlandse zaken op het bericht dat de beoogde ambtswoning van burgemeester Peper van Rotterdam te krap is voor een slaapkamer voor de koningin. Daardoor is de woning over twee jaar ongeschikt voor de commissaris van de koningin van de dan te vormen stadsprovincie Rotterdam.

“Misschien was het in de tijd van de postkoets wel voorschrift dat het staatshoofd op reis moest kunnen overnachten bij de commissaris van de koningin, maar tegenwoordig niet meer”, aldus het ministerie.

Die slaapkamer leek een belangrijk argument te worden in het debat dat de Rotterdamse raad morgen voert over de aankoop van een ambtswoning voor burgemeester Peper. Volgens de tegenstanders is het van de gekke dat de gemeente 2,5 miljoen investeert in een ambtswoning die in 1997 al weer onbruikbaar is. Maar dat argument is hun nu uit handen geslagen. Over de uitslag van de stemming durft niemand te speculeren. Gisteravond waren 23 van de 45 raadsleden van plan tegen de aankoop te stemmen, maar het is ook mogelijk dat de stemmen staken, omdat een tegenstander ziek is.

Inmiddels is de naam uitgelekt van de stroman die op verzoek van burgemeester Peper en zijn vriendin, Neelie Kroes, de woning heeft gekocht. Het gaat om J. van Caldenborgh, directeur van Caldic Chemie en vice-voorzitter van de Kamer van koophandel in Rotterdam. Hij zit in het bestuur van de Kunsthal, waarvan mevrouw Kroes voorzitter is. Leden van de raadscommissie financiën die eerder deze week informeerden naar deze 'tussenpersoon', kregen te horen dat de gemeente geen enkele verplichting heeft jegens de stroman, geen juridische en geen morele.

Volgens wethouder financiën Smit is de tussenpersoon ervan op de hoogte dat de gemeente het pand van hem overneemt, op de uitdrukkelijke voorwaarde dat de gemeenteraad instemt met de aankoop. Als dat niet het geval is, blijft Van Caldenborgh met het pand zitten, dat hij dan ook maar weer moet zien te verkopen. Overigens zou de stroman niets verdienen aan zijn bemiddeling. Volgens wethouder Smit zou de gemeente evenveel voor het pand betalen (1,3 miljoen gulden) als Van Caldenborgh ervoor heeft neergelegd. Van Caldenborgh was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden