'Geen schot in het debat over slavernij in Nederland'

Het huidige debat over het slavernijverleden van Nederland is uitzichtloos. Emeritus hoogleraar Bert Paasman vindt dat die discussie - actueel door de aanstaande herdenking op 1 juli dat de slavernij in dit land 150 jaar geleden is afgeschaft - gebukt gaat onder taboes, misverstanden, verwijten en emoties.

In een interview met deze krant stelt hij dat van een herdenking waarbij zwart en wit hetzelfde herdenken, nog lang geen sprake is.

Gert Oostindie, hoogleraar Caribische geschiedenis in Leiden, vindt dat Paasman daarmee een te somber beeld schetst van het huidige slavernijdebat. "Je kunt het ook omdraaien en kijken naar de enorme vooruitgang die de kennis over dat onderwerp heeft doorgemaakt en hoe die kennis is doorgedrongen tot brede lagen van de samenleving."

Paasman stelt dat emoties van mensen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond een zakelijke discussie onmogelijk maken. Zijn collega Oostindie erkent dat een enkeling zich in een debat wel eens overmatig roert, maar weet uit eigen ervaring dat het overgrote deel open staat voor de wetenschappelijke feiten. Oostindie wijst op de grote steun die uit de Caribische hoek komt voor koning Willem-Alexander. "Dat vind ik een teken dat die groepen naar elkaar toe groeien."

Alex van Stipriaan, hoogleraar Caribische geschiedenis in Rotterdam, heeft het gevoel dat de hoogoplopende emoties die het onderwerp kunnen opwekken juist aan het verdwijnen zijn. "Dat debat is enorm in beweging. Mensen gaan het gesprek aan en dat vind ik heel positief."

De slavernij heeft nu naast de Gouden Eeuw, Rembrandt en de VOC een plek in de geschiedenis, stelt Van Stipriaan. "Natuurlijk zijn we er nog niet. Maar in de Verenigde Staten en in Groot Brittannië zijn ze er ook nog niet en daar is de slavernij veel eerder afgeschaft."

De verdieping

Ongewenste waarheid over slaven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden