Geen scheiding naar geloof in asielcentra

Staatssecretaris Dijkhoff neemt suggestie uit politiekring niet over

TEUN LAGAS

Gescheiden opvang voor islamitische en christelijke asielzoekers zal in Nederland niet gebeuren.

Het apart zetten van groepen met een verschillende religieuze of etnische achtergrond is volgens staatssecretaris Dijkhoff (vreemdelingenzaken) 'niet de aangewezen weg' om conflicten in de opvangcentra te voorkomen.

Dijkhof maakte dat gisteren duidelijk in de Tweede Kamer, waar zorgen zijn gerezen over enkele gevallen van geweld en bedreiging tussen vluchtelingen onderling in de Nederlandse centra. Of dat vergelijkbaar is met de spanningen tussen groepen asielzoekers in Duitsland is onduidelijk. De staatssecretaris vermoedt dat het probleem in de overvolle Duitse opvangplekken ernstiger is.

Voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond leek gisteren aanvankelijk de principiële discussie over een scheiding van vluchtelingen naar geloof of nationale achtergrond te willen beginnen. Hij zei dat vluchtelingen na aankomst recht hebben op rust en veiligheid. En dat daarom aandacht nodig is voor de onderlinge spanningen die te maken hebben met geloofsovertuiging en etnische afkomst.

"Maar ik heb niet bedoeld te pleiten voor een systematische scheiding van asielzoekers", verklaarde de vakbondsvoorzitter haastig, nadat in een krant de indruk werd gewekt dat hij graag het voorbeeld van zijn Duitse collega wilde volgen.

Voorzitter Jörg Radeck van de Duitse politievakbond pleit na een serie vechtpartijen in asielcentra voor een omstreden opvangsysteem waarbij geloofsgenoten bij elkaar worden gezet, gescheiden van vluchtelingen met een andere achtergrond.

Dijkhoff vindt dat asielzoekers moeten beseffen dat in Nederland niet mag worden gediscrimineerd, dus ook niet in de opvangcentra waar ze terechtkomen. Ook de Tweede Kamer wil niet beginnen aan aparte opvang van ruzie zoekende groepen. "Gebrek aan tolerantie mag niet worden beloond", zei het ChristenUnie-Kamerlid Voordewind.

Hoe vaak ruzies en geweld in opvangcentra precies veroorzaakt worden door geloofsovertuiging, is bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend. Incidenten worden wel geregistreerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, maar meer ook niet. "Een incident kan meerdere redenen hebben. Het is vaak zo dat we niet weten waarom zulke dingen gebeuren", zegt de VVD-staatssecretaris. Hij wil het aantal geloofsruzies niet overdrijven: "Wanneer veel mensen op een krappe ruimte zitten gebeurt er wel vaker wat."

Dijkhoff wil wel overleg met het parlement over strenger ingrijpen tegen asielzoekers die over de schreef gaan jegens lotgenoten, om wat voor reden dan ook. Die worden nu zo mogelijk wel opgepakt en apart gezet. Maar Dijkhoff overweegt een wijziging in de vreemdelingenwetgeving, waardoor het makkelijker wordt daders van discriminatie en geweld uit de asielprocedure te verwijderen en direct terug te sturen naar hun land van afkomst.

undefined

Minder vluchtelingen

Het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldde is vorige week fors gedaald, naar 2400. De week ervoor lag het aantal asielaanvragen nog op 4100. Daarvoor waren de weekcijfers 3100 en 1800.

Staatssecretaris Dijkhoff kan de terugloop moeilijk verklaren. Mogelijk komt het door de grenscontroles die enkele Europese landen invoerden, maar het kan ook door weersomstandigheden komen. Dijkhoff: "Het zijn er minder, maar ze komen nog altijd bovenop de aantallen die de afgelopen maanden binnenkwamen. Het blijft 'aanpoten' met de eerste opvang."

De meeste vluchtelingen kwamen uit Syrië en Eritrea. Als alle aanvragen worden meegeteld, dus ook van nareizende familieleden en vervolgaanvragen, dan komt het aantal asielverzoeken in 2015 tot en met augustus op ruim 26.000.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden